Persberichten

Bouwkolom doorgelicht door adviescommissie Internationale BouwBeurs

Publicatiedatum: 11-01-2011

Het is tijd om de focus te leggen op herstel in de bouw. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) is hier ook reden toe aangezien zij verwachten dat de sector dit jaar groeit. De productie zal met 1 procent groeien in 2011. Verder herstel is te realiseren als de sector zich richt op een aantal ontwikkelingen. Nederland moet de ambitie hebben om innovatiekoploper te worden, om toegevoegde waarde creëren. De 'brains' zijn aanwezig, maar er moet goed naar de vraagkant worden geluisterd. Het aangaan van de dialoog door één onderdeel van de bouwkolom met een ander onderdeel en het luisteren naar de eindgebruiker verdient meer aandacht. Een belangrijke groeimarkt is renovatie in zowel het woning- als het commerciële segment. De bouw denkt graag mee aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoals 'het nieuwe werken'. Het is aan iedereen actief in de bouw om hier op in te spelen.

Het is tijd om de focus te leggen op herstel in de bouw. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB)is hier ook reden toe aangezien zij verwachten dat de sector dit jaar groeit. De productie zal met 1 procent groeien in 2011. Verder herstel is te realiseren als de sector zich richt op een aantal ontwikkelingen. Nederland moet de ambitie hebben om innovatiekoploper te worden, om toegevoegde waarde creëren. De 'brains' zijn aanwezig, maar er moet goed naar de vraagkant worden geluisterd. Het aangaan van de dialoog door één onderdeel van de bouwkolom met een ander onderdeel en het luisteren naar de eindgebruiker verdient meer aandacht. Een belangrijke groeimarkt is renovatie in zowel het woning- als het commerciële segment. De bouw denkt graag mee aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoals 'het nieuwe werken'. Het is aan iedereen actief in de bouw om hier op in te spelen.

De Internationale BouwBeurs 2011 staat voor de deur. Vanaf 7 februari staat Jaarbeurs Utrecht zes dagen in het teken van de bouw. Alle productsectoren uit de bouw zijn aanwezig en presenteren zichzelf aan de bezoekers van de beurs. De organisatie van de beurs gebeurt in samenspraak met markt door middel van een adviescommissie met daarin vertegenwoordigers uit diverse branches. In dit persbericht delen deze vertegenwoordigers hun visie op de stand van de bouwsector door hun licht te schijnen op de sector waarin zij actief zijn.

Maarten van Hezik is voorzitter adviescommissie Internationale BouwBeurs en directeur bij STABU, een samenwerkingsverband van alle grote partijen in de bouwnijverheid.
www.stabu.nl
"In andere sectoren van de Nederlandse economie is weer lichte groei en dit heeft op termijn een positief effect op de bouw. Bij de architecten is een voorzichtige groei van de orderportefeuille waar te nemen. Vooral de groep die actief is in het buitenland haalt meer orders binnen. Daarom luidt het advies dat architecten het imago van het Nederlands ontwerp moeten gebruiken om in het buitenland succes te boeken. Daarnaast hopen veel architectenbureaus dat de regering stimuleringsmaatregelen voor de nieuwbouw introduceert."

Rob van Groningen is algemeen directeur van Knauf in Nederland. Knauf is wereldwijd leverancier van veelzijdige oplossingen voor stukadoren en droge afbouw voor vloeren, wanden en plafonds.
www.knauf.nl
"De afbouwmarkt behaalt volgend jaar waarschijnlijk hetzelfde resultaat als dit jaar. Per segment zijn er wel grote verschillen. Met name de kleinschalige renovatieprojecten lopen goed door. Door het gevecht om het volume is de afbouw op een rampzalig prijsniveau beland. Extra druk zal ontstaan door de prijsstijging van chemische grondstoffen. Niet wenselijk maar wel een feit. Projecten van enige omvang zijn met name te vinden in de renovatiemarkt en de nieuwbouw van zorginstellingen en scholen. Hier wordt dan ook massaal op gefocust."

André Homma is commercieel directeur bij hang- en sluitwerkspecialist AXA Stenman Holland.
www.axa-hang-sluitwerk.nl
"Kleine aannemers en ZZP'ers zien dat de orderportefeuille nog niet helemaal leeg is. Deze opleving heeft deels te maken met de BTW verlaging voor renovatiewerkzaamheden. Particulieren die zich onttrekken aan de crisis maken hier vooral gebruik van. Voor grote aannemers is flexibiliteit de oplossing, alsmede het sluiten van samenwerkingsverbanden. Het komende jaar zal nog zwaar zijn, maar tegen het einde van 2011/begin 2012 wordt er gerekend op een lichte stijging van het aantal orders. Het is dan zaak voor aannemers om klaar te staan voor deze opleving. Luister daarom goed naar klanten, verwerkers en gebruikers. Onderhoud als producent je eigen productportfolio, investeer en breng innovaties waar de markt ook daadwerkelijk op wacht."

Martin Koppenhol is manager Communicatie & Public Relations bij VBI, producent van kanaalplaatvloeren.
www.vbi.nl
"Ook voor producenten van kanaalplaatvloeren is de bodem bereikt. Wereldwijd is een voorzichtige opleving te bespeuren. De blik moet gericht zijn op de kansen die ontstaan na deze crisis. Veel uitstroom van bouwvakkers en de snelle vergrijzing bij de vakmensen geven grotere kansen voor prefab en assemblage technieken. Gebouwen moeten duurzaam zijn en vooral well-being voor de gebruiker leveren. Overal worstelen regeringen met de duurzaamheidsvraag en in Nederland zijn er veel partijen die op dit gebied vooruitstrevende oplossingen hebben. De crisis zorgt voor veel creativiteit. Vooral op het gebied van energie neutraal bouwen is dit waar te nemen. Nederland kan en moet op dit vlak vooruitlopen en het goede voorbeeld geven."

Herman van Breemen is directeur van van Voorden, specialist in diamantgereedschap, boor -en zaagmachines voor steen en beton
www.vanvoorden.com
"In Duitsland was ten tijde van de bouwbeurs Bauma in München, in april 2010, al sprake van een optimistische stemming. Er was immers een licht herstel waarneembaar. Inmiddels heeft Duitsland het dieptepunt van de recessie achter zich en groeit de nationale economie. We moeten daarbij opmerken dat Duitsland eerder met de recessie van doen had dan Nederland. Logisch dat wij in dit opzicht 'achterop lopen'. De verwachting is gewettigd dat ook wij op termijn gaan profiteren van deze opleving."

Peter Hecker is secretaris van de VSB, die onder meer als doel heeft de veilige werkplek op hoogte te promoten en erkenning van dit specialisme verder te verbeteren.
www.vsb-online.nl
"Steiger-, hoogwerk- en betonbekistingbedrijven hebben, zoals de gehele bouw, te maken met een vraag gestuurde markt, waar veiligheid voorop staat. Het zijn bedrijven die meedenken met opdrachtgevers en kostenefficiënt en met een groot verantwoordelijkheidsgevoel te werk gaan. Het zijn ook deze bedrijven die regelmatig met innovatieve oplossingen komen en zich vrijwillig onderwerpen aan de richtlijnen en waarborgregeling VSB. Daarmee onderscheiden zij zich ten opzichte van hun nog ambachtelijk opererende collega's. De activiteiten zijn overigens niet alleen gericht op de bouw maar op de industrie. Het zware economische getijde maakt dat de bedrijven nog nadrukkelijker inzetten op tailor-made oplossingen, nieuwe producten en werkmethoden, alsmede op bredere service."

Bert Lieverse is directeur van Slimbouwen, bestuurssecretaris van FAECF European Facade Industry en directeur van de zelfstandige brancheorganisatie Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG).
www.vmrg.nl
"Er is nog 7 miljoen m2 aan leegstand in het commerciële vastgoed. Om verschillende redenen zijn deze kantoren onverkoopbaar of -verhuurbaar. Er liggen dus kansen voor renovatieprojecten. Het integreren van bijvoorbeeld zonne-energie,en toepasen van moderne klimaatgevels maakt zo'n gerenoveerd kantoor aantrekkelijk voor huurders. Immers door een beter comfort besparen gaat de productiviteit omhoog en ook besparen we energie. Daarnaast is optimalisatie voor het 'Nieuwe Werken' een must. Daarnaast is een verandering van het productpakket waar te nemen. Er wordt gezocht naar projecten met een combinatie van de thema's installatie, onderhoud en exploitatie. Deze complete concepten springen vaak over de aannemer heen naar de gebruiker. Bijvoorbeeld als het gaat om scholen en zorginstellingen. Daarnaast merk ik dat er veel belangstelling voor onze innovatieprojecten in samenwerking met het ministerie Economische Zaken, Landbouw en Innovatie."

Cees Woortman, directeur van de Vereniging Dakbedekkingsbranche Nederland (VEBIDAK) en
Paul Jas, Marketing-, Sales- en Innovatiemanager bij Holonite nemen tevens zitting in de Adviescommissie van de Internationale BouwBeurs


.-.-.-.-.-.-.-.-


Noot voor de redactie (