Reumafonds

Opnieuw record aantal onderzoeksaanvragen

7 februari 2011
Voor het tweede jaar op een rij ontving het Reumafonds een record aantal financieringsaanvragen voor wetenschappelijk onderzoek. De jaarlijkse onderzoeksronde die start op 1 februari, leverde dit jaar 116 onderzoeksaanvragen op. Dat zijn er 15 meer dan vorig jaar.

In de komende maanden worden de financieringsaanvragen beoordeeld door de Wetenschappelijke Adviesraad. Begin juli zal bekend zijn welke onderzoeken dit jaar gehonoreerd worden.

Het budget voor 2011 is 5 miljoen euro. Hiermee hoopt het Reumafonds 25 tot 30 projecten te kunnen honoreren. Vorig jaar werden er 29 projecten gehonoreerd. Het fonds moet dus veel onderzoekers teleurstellen. Geld voor wetenschappelijk onderzoek blijft hard nodig.

Het Reumafonds is de belangrijkste onafhankelijke financier van wetenschappelijk onderzoek naar reuma. Minimaal 60% van de inkomsten is hiervoor bestemd. Want wetenschappelijk onderzoek is de enige manier om de genezing van reuma ooit mogelijk te maken. Daarnaast leidt onderzoek tot betere behandelmethoden.

Het Reumafonds staat vaak aan de basis van uitvindingen die leiden tot nieuwe behandelingen of nieuwe medicijnen. Hierdoor is het leven van mensen met reuma in de afgelopen 20 jaar sterk verbeterd. Op dit moment lopen er in Nederland ongeveer 100 onderzoeken die de afgelopen jaren door het Reumafonds gefinancierd zijn.