Raad van State


maandag 7 februari 2011
Zitting over de vaststelling van het bestemmingsplan 'De Biezen - De Hagen' van de gemeenteraad van Vianen. Het bestaande bedrijventerrein De Biezen - De Hagen is ontwikkeld vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw en nu volledig uitgegeven. In de gemeente Vianen is daardoor de gronduitgifte aan bedrijven al een aantal jaar niet meer mogelijk. Volgens de gemeente komt hiermee de economische ontwikkeling sterk onder druk te staan. Om de verdere economische ontwikkeling van Vianen mogelijk te maken, is de gemeente Vianen gestart met de herstructurering van het bestaande bedrijventerrein en wordt een nieuw terrein ontwikkeld. De stichting 'Ons Groene Milieu' is het niet eens met het besluit van de gemeenteraad en komt hiertegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de definitieve behandeling van haar bezwaren, verzoekt de stichting de Raad van State het besluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201010306/2)
10.00 uur
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Loenen heeft verleend aan KPN voor een vakwerkmast voor telecommunicatie op een terrein aan de Rijksstraatweg in Loenen aan de Vecht. De mast heeft een totale hoogte van bijna 40 meter. Een aantal omwonenden is het niet eens met de bouwvergunning. Zij willen niet dat de mast op die locatie wordt gebouwd. Er zouden alternatieve locaties voor handen zijn. De rechtbank in Utrecht heeft een eerder beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. Tegen de uitspraak van de rechtbank komen de omwonenden in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201007986/1)
Zitting over de weigering door de minister van VWS van het verzoek van een echtpaar uit Veldhoven om inzage te krijgen in het verslag dat stichting De Gelderse Roos heeft opgesteld naar aanleiding van de suïcide van hun dochter. De Gelderse Roos is een psychiatrische instelling in Wolfheze waar de dochter jaren onder behandeling was. Ze benam zich enkele jaren geleden van het leven. De minister had aanvankelijk inzage in het suïcideverslag willen geven aan de ouders, maar is daarop teruggekomen omdat er bij diverse zorginstellingen onrust was ontstaan dat met de openbaarmaking de vertrouwensrelatie tussen Inspectie en de beroepsgroep onder druk zou komen te staan. Ook had de dochter tijdens de behandeling aan de zorgverleners verklaard dat zij niet wilde dat haar ouders geïnformeerd zouden worden over de behandeling, aldus de minister. De ouders willen weten waarom hun dochter suïcide heeft gepleegd. Zij zijn ervan overtuigd dat de hulpverleners van de Gelderse Roos tekort zijn geschoten. De rechtbank in Den Bosch heeft in juli 2010 een eerder beroep van de ouders tegen het besluit van de minister gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de minister destijds niet goed onderbouwd waarom hij geen inzage in het verslag verleende. De rechtbank heeft de minister dan ook opgedragen een nieuwe beslissing hierover te nemen. De minister is het hier niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201008171/1)

13.30 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland om zes vergunningen voor het bedrijf Vulkaanhaven B.V. aan de Schiedamsedijk in Vlaardingen in te trekken. Het bedrijf was daar tot midden 2009 gevestigd. Met het ontbinden van de huurovereenkomst is het bedrijf vertrokken. Vulkaanhaven B.V. hield zich bezig met de opslag, het malen, zeven en breken van ertsen. Omdat het niet meer in bedrijf was, heeft het provinciebestuur alle vergunningen ingetrokken. Vulkaanhaven is het niet eens met dit besluit en komt hiertegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen plannen om ooit weer met de werkzaamheden te starten. In afwachting van een definitieve behandeling van zijn bezwaren, verzoekt de stichting de Raad van State het besluit van het provinciebestuur voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201010306/2)

14.00 uur

(Deze zaak is alsnog op 4 februari 2011 ingetrokken) Zitting over de vaststelling van het bestemmingsplan 'Woningbouwlocatie Varenlaan (Taweb)' van de gemeenteraad van Ermelo. Het bestemmingsplan heeft betrekking op de bouw van 25 woningen op het voormalige Taweb-terrein nabij de Varenlaan. Het terrein is de voormalige locatie van Scoutingvereniging Taweb en Duivenclub De Snelpost. De oppervlakte van het totale terrein bedraagt ruim 6.000 m². Na het vertrek van de beide groepen is het terrein braak komen te liggen. Een inwoner van Ermelo is het niet eens met het plan en komt hiertegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de definitieve behandeling van haar bezwaren, verzoekt de stichting de Raad van State het besluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201012799/2)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

15.30 uur

Zitting over de vaststelling van het bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeenteraad van Hoogezand-Sappermeer. De stichting 'Platform Berend Botje' is het niet eens met het besluit van de gemeenteraad en komt hiertegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de definitieve behandeling van haar bezwaren, verzoekt de stichting de Raad van State het besluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201010001/2)