Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwe gedragscode brancheorganisatie bevordert gezonde leenmarkt

Leden NVF zweren execution only voor consumptief krediet af

's Hertogenbosch, 7 februari 2011 - De ledden van de Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs (NVF) hebben op de ledenvergadering van 4 februari een nieuwe gedragscode aangenomen. Hierin is onder andere een verbod op execution only voor consumptief krediet opgenomen. De wijzigingen in de gedragscode dragen bij aan de doelstelling om een gezonde leenmarkt te bevorderen. Daarnaast is de juridische 'macht' van de brancheorganisatie aanzienlijk vergroot, waardoor de NVF sneller en adequaat kan optreden tegen leden die zich niet aan de gedragscode houden. Naast diverse wijzigingen in de statuten en het huishoudelijk reglement, is ook de bestuurssamenstelling gewijzigd.

Wijzigingen samenstelling bestuur
Bestuursvoorzitter Maasbert Schouten heeft besloten om zich na afloop van zijn huidige termijn niet meer verkiesbaar te stellen als voorzitter. NVF Directeur Carel In der Hees is tijdens de ledenvergadering gekozen als nieuwe voorzitter. Daarnaast is René Koopman opnieuw benoemd als lid van het bestuur.

Nieuwe gedragscode
De NVF pleit al langer voor het afschaffen van execution only bij de verstrekking van consumptief krediet. NVF Voorzitter Carel In der Hees: 'Deze vorm van kredietverstrekking is gevaarlijk voor de consument en houdt een systeem in stand dat het mogelijk maakt om dubieuze producten te verkopen en onnodige risico's te nemen. Met de nieuwe gedragscode is execution only voor NVF-leden verboden. Dit draagt bij aan een gezonde leenmarkt'. Naast het verbod op execution only, zijn diverse andere regels gewijzigd. Zo krijgt het bestuur meer mogelijkheden om adequaat op te treden tegen leden die zich niet houden aan de gedragscode. De hoogte van de maximale fee voor advies en bemiddeling die aan de consument in rekening mag worden gebracht voor beschermingsverzekeringen is vastgesteld op ¤1.500,- exclusief eventuele BTW. 'Het bestuuur van de NVF is zeer tevreden met de breed gedragen steun voor deze nieuwe gedragscode', aldus In der Hees.

Over de NVF
De Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs (NVF) is een vereniging die ten doel heeft het bevorderen van de beroepsuitoefening in het algemeen en het behartigen van de belangen van haar bedrijfsmatige leden, op het gebied van professionele bemiddeling in consumptief krediet. De vereniging is opgericht in 1976 en vertegenwoordigt momenteel méér dan 60% van de totale financieringsomzet die via het intermediaire kanaal tot stand komt.

Noot voor de redactie,