Ingezonden persbericht

Pilot duurzame warmtepompen Remeha in Vaals
Nieuwe techniek vermindert CO2 uitstoot en verlaagt energielasten

Apeldoorn, 7 februari 2011 - Samen met Remeha, de Nederlandse fabrikant van warmtetechnologie, starten Woningstichting Vaals en de Provincie Limburg binnenkort een pilotproject met gasabsorptiewarmtepompen. Remeha gaat circa 200 huishoudens voorzien van deze duurzame warmtetechnologie. In tegenstelling tot de rest van Europa worden gasabsorptiewarmtepompen in Nederland nog niet frequent toegepast. De warmtepompen van Remeha worden in maart door Caris & Reiner BV uit Sittard geïnstalleerd in twee flatgebouwen aan de Lange Akker in Vaals. Dit moet zorgen voor maximale energiebesparing en vermindering van de CO2 uitstoot.

Door zijn innovatieve techniek heeft een gasabsorptiewarmtepomp een hoger rendement dan een HR-ketel, wat rresulteert in een lager energieverbruik. Huishoudens kunnen tot 20 procent per jaar besparen op hun energierekening. Daarnaast reduceert de innovatieve warmtepomp de CO2 uitstoot aanzienlijk. Voor dit project betreft het jaarlijks ruim 74 ton. Ook bij lage buitentemperaturen werkt de gasabsorptiewarmtepomp probleemloos en levert het apparaat nog steeds een hoog rendement.

Buitenlucht als warmtebron
De gasabsorptiewarmtepomp is gemakkelijk te combineren met bestaande of nieuwe cv-ketels. De warmtepomp heeft daarnaast als unieke eigenschap dat hij kan worden gebruikt in bestaande bouw. Het apparaat kan worden aangesloten op een bestaande cv-installatie. Bovendien gebruiken de warmtepompen die in Vaals worden geïnstalleerd buitenlucht als warmtebron. Daardoor is het niet nodig om grondbronnen aan te boren en kunnen de warmtepompen geplaatst worden op het dak, waardoor er geen kostbare binnenruimte verloren gaat.

Investeren voor de lange termijn
Gedeputeerde van de Provincie Limburg Noël Lebens (Investeren in Steden en Dorpen) zorgde voor de realisatie van het project, door het verstrekken van subsidie. Hij wil met het project bewustwording creëren bij andere woningcorporaties. 'Wij vinden het erg belangrijk dat er meer aandacht komt voor maatschappelijk verantwoorde projecten, waarvan het resultaat duidelijk zichtbaar en meetbaar is. Het installeren van de gasabsorptiewarmtepompen van Remeha in Vaals is daar een mooi voorbeeld van,' aldus Lebens.

'De gasabsorptiewarmtepomp is een milieubewuste investering die, in tegenstelling tot andere Europese landen, nog weinig wordt toegepast in Nederland. De techniek is er, maar de bewustwording loopt daarbij nog achter. We zijn blij dat Woningstichting Vaals en de Provincie Limburg deze stap zetten,' zegt David Coenen, directeur Nederland van Remeha.

Beeldmateriaal

Bovenstaande afbeeldingen tonen de Remeha gasabsorptiewarmtepomp, type Gas HP 35A. De rechter afbeelding geeft de gasabsorptiewarmtepomp weer bij plaatsing op het dak.

Vlnr: Reg L.T. van Loo (Burgemeester Vaals), Juliëtte Verbeek-Benink (Wethouder Wonen en Verkeer Vaals), Noël Lebens (Gedeputeerde Provincie Limburg), Jos Lambrichts (Directeur Woningstichting Vaals)

De afbeeldingen zijn in hoge resolutie te downloaden door hierop te klikken.

Over Remeha B.V.
Remeha ontwikkelt en produceert innovatieve en energiezuinige producten op het gebied van warmte en warmwatercomfort voor particuliere woningen en de woning- en utiliteitsbouw: cv-ketels, (zonne)boilers, thermostaten, warmtepompen en aanverwante techniek. Met ruim 400 medewerkers in Nederland is Remeha, opgericht in 1935, uitgegroeid tot een vooraanstaand fabrikant van warmtetechnologie met productie- en verkooplocaties in meerdere Europese landen. Remeha is één van de grote internationale merken van BDR Thermea, dat met ruim 6.400 medewerkers vorig jaar een jaaromzet realiseerde van ca. ¤ 1,8 miljard. BDR Thermea, met het hoofdkantoor in Apeldoorn, is een dynamische organisatie met diverse merken, productielocaties en verkoopkantoren verspreid in heel Europa. Meer informatie staat op: www.remeha.nl.