CDA


Gerda Verburg: Snel vergunning voor nieuwe reactor Petten maandag 7 februari 2011

CDA-kamerlid Gerda Verburg dringt aan op snelle bouw van de nieuwe Pallas-kernreactor in Petten. Die reactor levert nu zoân 40% van alle medische isotopen ter wereld. Daar worden dagelijks duizenden kankerpatiënten mee behandeld. Als de bouw niet snel start, komt de levering van medische isotopen in gevaar. Ze zei dit tijdens een overleg met minister Verhagen over energie. Verburg: "Mensen die zo zwaar ziek zijn, mogen niet de dupe worden van trage besluitvorming hier. De reactor in Petten is verouderd, en nieuwbouw kost een aantal jaar. Het is dus zaak om tijdig te beginnen, eigenlijk heeft het al te lang geduurd."

Tijdens het debat riep Verburg de minister ook op, om een deel van het geld dat beschikbaar is voor SDE+, te besteden aan een pilot op het gebied van Blue Energy; energie opwekken uit het verschil in zoutconcentratie tussen zoet- en zout water. "De hogeschool Wetsus, Leeuwarden heeft hier een veelbelovend project op lopen, en heeft ideeën voor een pilot die zowel privaat als publiek gefinancierd wordt. De pilot, van 2011 tot 2014, kost 8 miljoen euro. Het is een mooi voorbeeld van innovatie door de combinatie van bedrijfsleven en kennisinstituten, en ik wil dit project dan ook graag de ruimte geven", aldus Verburg. Bovendien hoort Friesland ook thuis in het topgebied Energy Valley.

De CDA-fractie is voorstander van een actieve rol van Nederland in de gasrotonde. Verburg: "Energiezekerheid is cruciaal voor iedereen en het wordt meer en meer een geopolitiek onderwerp. Daarnaast willen we ook een Europees belangrijke speler blijven. Dat kan door de gasrotonde. Belangrijk aandachtspunt daarbij is de samenstelling van het gas. Onze HR ketels moeten die wel kunnen verwerken."