Gemeente Eindhoven

Rekenkamer: verbetering moet sneller!

De rekenkamer versterkt de controlerende rol van de gemeenteraad en stelt bruikbare verbeteringen voor. Maar de uitvoering van die voorstellen moet sneller. De voortgang van afgesproken verbeteractiviteiten dient strakker te worden gevolgd- dat blijkt uit een doorlichting van de werkwijze van de rekenkamercommissie.

Na een eerste evaluatie in 2006 heeft de rekenkamer het eigen functioneren weer kritisch laten bekijken. In groepsgesprekken met raadsleden en ambtenaren is het functioneren van de commissie onder de loep genomen. Was de werkwijze van de Eindhovense rekenkamer effectief en zijn de voorgestelde verbeterdoelen gerealiseerd?

Resultaten

Er is tevredenheid over hoe de rekenkamercommissie zich heeft ontwikkeld. Er worden meer onderzoeken verricht, de rekenkamercommissie heeft zich een eigen plaats verworven als controlerend orgaan van de raad. Vastgesteld wordt dat er het nodige is gebeurd met de aanbevelingen. Maar de aanpak van de uitvoering daarvan verloopt langzaam en de voortgang is nogal eens traag.

Zo liet de voortgang in de noodzakelijke herziening van het armoedebeleid te wensen over, de aanpak van het sociaal beleid is ronduit teleurstellend.

Meer controle op voortgang

De betrokkenen vinden dan ook dat er meer werk moet worden gemaakt van de controle op de voortgang van de verbeteringen.

De doorlichting heeft een aantal voorstellen opgeleverd om de kwaliteit van de uitvoering te volgen en de betrokkenheid van de raad en de rekenkamer daarbij te verhogen.

Rekenkamercommissie

De gemeente Eindhoven heeft sinds 1999 een rekenkamer. De rekenkamer doet onderzoek naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het gemeentebestuur, om de controlerende rol van de gemeenteraad te versterken. Niet om `af te rekenen' maar door onafhankelijk en objectief onderzoek origineel inzicht te geven hoe het beter zou kunnen. Sinds 2003 is er sprake van een commissie met een externe voorzitter, een externe vice- voorzitter en vier leden van de raad.

Het rapport wordt in de raadsvergadering van 8 februari 2011 aangeboden.