Universiteit van Tilburg

Persbericht 7 februari 2011

Innovatie van organisatie en beleidsprocessen in de GGz noodzakelijk

Door de steeds hogere eisen die de samenleving stelt aan de geestelijke gezondheidszorg (GGz), zijn continue verbetering en vernieuwing van organisatie, management en beleidsprocessen noodzakelijk. Het is van groot belang deze processen te onderbouwen met het best beschikbare bewijs. Dit bewijs is gestoeld op wetenschappelijke kennis, professionele ervaring en kennis van de context. Dat stelt hoogleraar Inge Bongers in haar oratie op 11 februari.

Professionals en aanbieders in de geestelijke gezondheidszorg (GGz) hebben een steeds complexer werkterrein gekregen. Terwijl kosten beheerst dienen te worden en er een grotere focus op transparantie en verantwoording ligt, moet er kwalitatief hoogstaande, mensgerichte zorg worden geboden. Marktwerking doet zijn intrede en er is een transformatie van aanbod gerichte, geïnstitutionaliseerde zorg naar extramurale, herstel georiënteerde zorg. De patiëntenzorg in de GGz is mede hierdoor veel nadrukkelijker dan voorheen een multidisciplinaire aangelegenheid geworden. Daarnaast zal de zorgvraag blijven stijgen. Deze zorgvraag moet met relatief minder psychiaters, klinisch- en gezondheidszorgpsychologen en verpleegkundigen worden beantwoord.

Van GGz instellingen en de daar werkende zorgprofessionals wordt gevraagd om actief mee te groeien met en in te spelen op deze veranderingen. Dit is geen eenvoudige taak en vraagt om continue verbetering, aanpassing en innovatie van de organisatie, management en beleidsprocessen binnen een GGz instelling.

Bij deze innovaties wordt gepleit voor Evidence based management. Evidence based management staat voor het expliciete gebruik van het best beschikbare bewijs in besluitvormingsprocessen binnen management en beleid. Hedendaagse gezondheidszorgmanagers, bestuurders en staf- en beleidsfunctionarissen maken nog slechts beperkt gebruik van deze benaderingswijze om een effectieve management vorm te geven.

Prof. dr. Inge Bongers is sinds 1 januari 2010 bijzonder hoogleraar op de nieuwe leerstoel Evidence Based Management in de (geestelijke) gezondheidszorg Tranzo, het wetenschappelijk centrum op het gebied van zorg en welzijn van de UvT.

Inge Bongers is sociaal epidemioloog en werkt als senior onderzoeker/adviseur bij het IVA Beleidsonderzoek en advies en daarnaast als programma manager Onderzoek en ontwikkeling bij de GGzE. Zij werkte van 1998 tot en met 2000 als onderzoekscoördinator Verslavingszorg bij het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving (IVO) van de Erasmus universiteit. Van 2000 tot en met 2005 was zij onderzoekscoördinator Geestdrift en lid van het departementsbestuur van Tranzo.