Debuutroman 'De smaak van toffee' over liefde, Suriname en depressie


Annitta Kortstam haalt inspiratie voor liefdesroman uit muziek, vakanties in Suriname en haar interesse in het psychiatrisch ziektebeeld "depressie".

ROTTERDAM, 20110207 -- Een turbulente liefdesrelatie tussen een jonge vrouw uit een middenklassengezin en een jongeman met ernstige psychische problemen die opgegroeid is in extreme rijkdom. Daarover gaat de debuutroman van Annita Kortstam. Inspiratie haalde ze uit eigen ervaringen en uit de muziek.

Hoofdpersonen uit het boek, Lylie Mulcher en Owen di Roille ontmoeten elkaar voor het eerst op een luchthaven. Ze hebben toevallig allebei geboekt voor een paar dagen vakantie in het binnenland van Suriname. Lylie is pas vijftien jaar oud en met een goede vriendin op vakantie. Owen is een rijke bekende jongeman, onder andere door zijn werk als topmodel en correspondent voor een nieuwsprogramma op de televisie. Ze worden halsoverkop verliefd op elkaar ondanks dat Owen getrouwd is... Annitta Kortstam schrijft al sinds haar dertiende allerlei verhalen en gedichten over de liefde.

De smaak van toffee is haar eerste roman, geïnspireerd op vakanties in het binnenland van Suriname, rapmuziek, de vele mooie (en gewaagde) tatoeages die ze bij verschillende mensen heeft gezien, haar interesse de laatste tijd in het psychiatrisch ziektebeeld 'depressie'. Annitta Kortstam vertelt: `Het verhaal is fictief maar ik heb ervaringen uit mijn leven erin verwerkt. Bijvoorbeeld dat je beste vriendin ook verliefd blijkt te zijn op je vriend en hem stiekem achter je rug ziet. Naar het binnenland van Suriname ging ik voor het eerst met mijn echtgenoot en het was zo geweldig. Echt een plek waar mensen verliefd op elkaar kunnen worden.'

De eerste reacties op ' De smaak van toffee':
* `Van het verhaal ben ik zeer onder de indruk. Erg knap en geloofwaardig geschreven.'
* `Ik kon soms niet stoppen met lezen, petje af voor de schrijfster!'
* Een boek waarin verschillende boeiende karakters tot leven komen. Het begin is aftastend maar gaande weg kom je meer in het verhaal en sta je versteld wat de hoofdpersonen allemaal meemaken. Maar blijkt dat knap zijn en geld niet garant staan voor een gemakkelijk leven. Ook geeft dit boek iets weer van de Surinaamse cultuur en veel erotiek.

 De eerste recensie:

 Annitta Kortstam debuteerde met 'de smaak van toffee'.
 * Lylie, de hoofdpersoon in het boek, is nog maar vijftien als ze Owen, die uit een ander milieu komt dan zij en bovendien getrouwd is, voor de eerste keer ontmoet. De aantrekkingskracht tussen beiden is onmiddellijk enorm. Door omstandigheden verliezen Lylie en Owen elkaar na een poosje uit het oog. Zij pakt de draad van haar leven weer op en probeert te accepteren dat ze hem waarschijnlijk nooit meer zal zien. Maar dan blijkt het lot verrassingen voor Lylie in petto te hebben, die haar leven een volkomen andere wending geven.
 * `Het 441 pagina's tellende verhaal beschrijft uitgebreid plaatsen en gebeurtenissen en cirkelt voortdurend om een centraal thema: de liefde. De schrijfster haalt haar inspiratie uit muziek en haar reizen naar ondermeer Suriname en dat is in dit boek duidelijk te merken. De auteur omschrijft ieders uiterlijk vrij uitgebreid en vergelijkt haar personages vaak met beroemdheden uit de muziekwereld. Carol, bijvoorbeeld, heeft wel wat weg van Beyoncé. De nadruk op uiterlijkheden haalt soms wel de vaart uit het verhaal.'
 * `Jonge vrouwen zullen zich kunnen identificeren met Lylie en ik denk dan ook dat met name deze categorie lezers zal smullen van `De smaak van toffee'.'  Recensent: Christien Romp

Einde persbericht