Ministerie van Defensie

Hr. Ms. Tromp vertrekt voor antipiraterijmissie

7 februari 2011, 15.08 uur

Hr. Ms. Tromp (F803) Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Tromp is vandaag vertrokken vanuit thuishaven Den Helder om te fungeren als vlaggenschip van de 'Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2)'. Met dit NAVO-vlootverband wordt het schip de komende maanden ingezet om piraterij te bestrijden in de Hoorn van Afrika.

Het vlootverband neemt momenteel deel aan de antipiraterij-missie `Ocean Shield' en vormt het maritieme onderdeel van de snelle reactiemacht van de NAVO, de NATO Response Force. Deze permanent parate eenheid stelt het bondgenootschap in staat om snel en flexibel te reageren op veiligheidssituaties. Het vlootverband staat onder bevel van de Nederlandse commandeur Michiel Hijmans.

Piraterijbestrijding

De maritieme NAVO-missie `Ocean Shield' richt zich primair op het terugdringen van piraterij in de Golf van Aden en het Somalische Bassin. Hierbij vindt continu afstemming plaats met de maritieme eenheden van het EU-verband Atalanta en van de 'Combined Maritime Taskforce' (CTF-151), om de verschillende eenheden zo effectief mogelijk in te zetten. Naast het bestrijden van piraterij, ondersteunen de maritieme eenheden van het NAVO-eskader ook de regionale staten in het ontwikkelen van eigen capaciteit om piraterij te bestrijden.

Vlaggenschip

Hr. Ms. Tromp is een luchtverdedigings- en ommandofregat (LCF) van de Zeven Provinciënklasse. Het is één van de vlaggenschepen van de Koninklijke Marine. Het schip beschikt over uitgebreide commando-, communicatie- en datafaciliteiten. De bemanning bestaat voor deze missie, inclusief helikopterbemanning en special forces van het Korps Mariniers, uit 225 personen. De commandant van Hr. Ms. Tromp is kapitein-ter-zee René Tas.