Erasmus Universiteit Rotterdam

EUR-filosofen bespreken kansen en bedreigingen van dit millenium

Eerste lezing in serie Uitdagingen: prof.dr. Wiep van Bunge

De eerste lezing in de serie Uitdagingen voor de 21ste eeuw wordt op dinsdag 8 februari 2011 verzorgd door prof. dr. Wiep van Bunge, hoogleraar Geschiedenis van de Wijsbegeerte en decaan van de Faculteit der Wijsbegeerte, Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn onderzoeksgebied is de vroeg-moderne geschiedenis van ideeën en de historische oorsprong en de filosofische relevantie van de Verlichting.

Op de vraag wat de belangrijkste uitdagingen zijn voor de filosofie in de 21ste eeuw zijn volgens prof. Van Bunge twee antwoorden mogelijk: een `intern', academisch-filosofisch en een `extern', wetenschapssociologisch antwoord:

"Het academische antwoord stemt somber, want vanuit de filosofie zelf beschouwd moeten we constateren dat haar recente geschiedenis veel weg heeft van een langzame striptease act. Cruciale onderdelen zoals de natuurfilosofie, de economie en de psychologie zijn inmiddels verzelfstandigd, waardoor het steeds lastiger is geworden de specifieke, professionele competentie van de filosofie te identificeren. Dit trekt inmiddels al geruime tijd een zware wissel op de academische respectabiliteit van de filosofie, die in de twintigste eeuw nog verder onder druk is komen te staan door grote onenigheid onder filosofen over de vraag wat goede filosofie is. Vanuit wetenschapssociologisch perspectief valt niettemin te verdedigen dat de filosofie een Gouden Eeuw tegemoet gaat. Met name het werk van de Amerikaanse socioloog Randall Collins, zoals diens The Sociology of Philosophies: A Global Theory of Intellectual Change (1998), stemt hoopvol."

Aan het slot van de lezing volgen enkele `tips' én een voorspelling over de domeinen binnen de filosofie die er de komende decennia werkelijk toe gaan doen.

Deze lezing is onderdeel van de serie Uitdagingen van de 21ste eeuw I.s.m. Faculteit der Wijsbegeerte, ERA en Erasmus Debating Society