Rijksoverheid

Zuid-Soedan onafhankelijk: Nederland verheugd met goed verloop referendum

Nieuwsbericht | 08-02-2011

Nederland is verheugd met het goede verloop van het zelfbeschikkingsreferendum in Zuid-Soedan. Ondanks de enorme uitdagingen is men er in geslaagd een geloofwaardig referendum te organiseren. De uitslag laat zien dat een grote meerderheid kiest voor onafhankelijkheid. Naar verwachting wordt Zuid-Soedan in juli 2011 onafhankelijk.

Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken): 'De bevolking van Zuid-Soedan heeft duidelijk gesproken. Nederland respecteert de uitslag en verwelkomt dat de Soedanese regering heeft aangegeven de uitslag te zullen accepteren'.

Nederland leverde met een bedrag van 10 miljoen euro een grote bijdrage aan de totstandkoming van dit referendum.

'Dit referendum is slechts het begin', aldus staatssecretaris Knapen (Buitenlandse Zaken). 'Nederland roept Noord- en Zuid-Soedan op een overeenkomst te sluiten over zaken die nu spoedig geregeld moeten worden, zoals de status van Abyei, de verdeling van olie en schulden, grensafbakening en de positie van zuiderlingen in het noorden en vice versa. De gewelddadigheden dit weekend tonen aan dat de situatie in Soedan nog altijd potentieel instabiel is.'

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051