Projectorganisatie Maasvlakte 2


Helmgras op zachte zeewering Maasvlakte 2

08-02-2011 - Havenbedrijf Rotterdam N.V.

De westzijde van het nieuwe land wordt straks tegen de zee beschermd door ca. zes kilometer duin. Tot en met april beplant PUMA vier kilometer daarvan met helmgras. Dit gebeurt grotendeels met de hand. Het helmgras houdt het zand van de nieuwe duinen vast om erosie te voorkomen.


1,5 miljoen planten
Op de zachte zeewering van Maasvlakte 2 wordt in totaal wordt 200.000 tot 300.000 m2 duin beplant met het helmgras. Acht tot tien man is van februari tot en met april dagelijks bezig met dit handwerk. De laatste twee kilometer, waaronder het stuk duinen bij de Slufter wordt naar verwachting in het najaar beplant. Als dat klaar is, is de zachte zeewering 1,5 miljoen helmplanten rijker.

Helmgras
Helmgras is een sterk gewas dat goed bestand is tegen wind en zout. De wortels kunnen zes tot negen meter lang worden en houden zo het zand van de duinen op Maasvlakte 2 vast. Helm kan in het vroege voorjaar of het najaar geplant worden. Op vlakke stukken of flauwe hellingen maakt een machine groeven in de grond. Op steile hellingen gebeurt dit handmatig met een spade. Vervolgens wordt het helmgras met de hand in de groeven geplant en met de voet vastgezet.

Het helmgras komt uit dichtbegroeide duinen langs de Nederlandse kust. Hier mag gezond helmgras worden 'gestoken' (weggehaald) zolang er geen kale plekken ontstaan. De 'stekken' worden in bosjes van zeven tot tien stuks tot een nieuwe plant bij elkaar gebonden die op Maasvlakte 2 wordt geplant.

Zachte zeewering
De duinen van Maasvlakte 2 vormen de zachte zeewering van het nieuwe land. Ze zijn zo'n 14 meter hoog en bestaan volledig uit zand. Het meeste zand hiervoor komt uit het zandwingebied circa 11 kilometer uit de kust en is opgespoten door de baggerschepen van Boskalis en Van Oord. Inmiddels is zo'n 190 miljoen m3 zand opgespoten. De afwerking van de duinen en het aanleggen van de duintop gebeurt vervolgens met 'droog materieel', zoals shovels, dumpers en graafmachines. Zodra de duinen de juiste hoogte en vorm hebben, worden ze beplant met het helmgras.