Ingezonden persbericht


8 februari 2011

Strategie kabinet voor bedrijfslevennota positief ontvangen door levensmiddelenindustrie

Rijswijk - De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) is positief over de brief die het kabinet vorige week aan de Tweede Kamer heeft verstuurd over de hoofdlijnen van het bedrijfslevenbeleid. Zij steunt de keuze voor één samenhangende beleidsagenda voor negen door het kabinet aangewezen topsectoren. Agro-Food is één van die topsectoren.

De levensmiddelenindustrie heeft in november vorig jaar een voorzet gegeven met de publicatie van het rapport De Stille Kracht - route voorwaarts voor de Nederlandse levensmiddelenindustrie', waarin zij een langetermijnvisie geeft op haar concurrentiekracht. De levensmiddelenindustrie beschrijft hierin hoe zij de uitdagingen op het gebied van o.a. vergrijzing, duurzaamheid en maatschappelijke wensen van de consument het hoofd gaat bieden. Deze toekomstvisie past uitstekend binnen de ambities die in de kabinetsbrief worden beschreven.

Gouden driehoek
De FNLI is verheugd over de inzet op de zogenaamde 'gouden driehoek', waarmee wordt gedoeld op de krachtige wisselwerking tussen industrie, overheid en kennisinstellingen. Door de kennis te bundelen, die binnen deze driehoek aanwezig is, kan de concurrentiekracht van het Nederlands bedrijfsleven optimaal worden versterkt.

Kritisch
De FNLI is kritisch over de gevolgen van de voorgenomen wijzigingen in het innovatiebeleid. De koepelorganisatie is reeds lange tijd voorstander van een meer robuust, op de lange termijn gerichte stroom van innovatiegelden. Het samenvoegen van regelingen past hier binnen. Wel vindt de FNLI dat na samenvoeging gekozen moet worden voor voortzetting van het themagerichte innovatiebeleid, waarbij specifiek ingezet wordt op innovatie binnen de aangewezen topsectoren. Zij pleit er dan ook voor om vast te houden aan de eerdere toegezegde reservering van 100 miljoen euro voor innovatie in de voedingssector. FNLI-directeur Den Ouden: "Onze industrie heeft zichzelf de ambitie gesteld om haar R&D uitgaven in 2020 met 50 procent te hebben verhoogd. Om deze investeringen op optimale wijze te verzilveren is het bewezen effectieve innovatiebeleid zoals dat eerder vorm heeft gekregen binnen het Top Instituut Food & Nutrition en binnen Food & Nutrition Delta echter wel essentieel. Wij pleiten ervoor om dit beleid voort te zetten."

Topsectoren
De levensmiddelenindustrie is één van de negen onderscheiden topsectoren. Zij vormt met een omzet van meer dan 50 miljard euro de grootste industrie van Nederland. Er zijn ruim 100.000 werknemers actief binnen de levensmiddelenindustrie. De sector is als afnemer van significant belang voor 4 andere benoemde topsectoren, te weten: tuinbouw, energie, life sciences en logistiek.


- Einde Bericht -