Gemeente Breda

Kellebeek College van ROC West-Brabant krijgt opnieuw Europese subsidie Het Kellebeek College Nova/Via mag de komende periode opnieuw rekenen op subsidie van het Europees Sociaal Fonds (ESF) om zijn onderwijsprogramma `s in het kader van de volwasseneneducatie uit te voeren. De gemeente Breda heeft namens de twaalf buurgemeenten in West-Brabant deze ESF-subsidie aangevraagd en heeft recent de bevestiging gekregen van toekenning van een bedrag van maximaal 1,2 miljoen euro.

Bijzondere samenwerking met gemeenten
De toekenning van de subsidie is vooral te danken aan de gezamenlijke aanvraag van de dertien gemeenten in West-Brabant waar Kellebeek College, een onderdeel van het ROC West-Brabant, mee samenwerkt. De Gemeente Breda is hoofdaanvrager. De andere gemeenten die meedoen zijn: Bergen op Zoom, Drimmelen,Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert.

Beperken van bezuinigingen
De ESF-subsidie is een vervolg op de eerste gezamenlijke subsidieaanvraag die werd verstrekt vanaf november 2009. Deze subsidie bedroeg maximaal 2,3 miljoen euro. De subsidie die nu is gekregen loopt door tot april 2012. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag, dat is belast met de uitvoering van de ESF-regelingen, kende ook ditmaal het volledige aangevraagde bedrag toe. De subsidie wordt ingezet om de forse bezuinigingen van de rijksoverheid op de volwasseneneducatie enigszins te beperken. Onder volwasseneneducatie wordt verstaan: de opleidingen voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (mavo, havo en vwo), de lees- en schrijfcursussen voor laaggeletterden, de alfabetiseringscursussen voor allochtonen en andere cursussen voor met name laagopgeleiden.

Haast unieke regionale samenwerking
De wethouder van Onderwijs van Breda, Saskia Boelema, zegt bijzonder verheugd te zijn over de toekenning van de subsidie."Het is vooral bijzonder dat we met dertien gemeenten optrekken samen met het Kellebeek College. Dat is behoorlijk uniek in het land, dat krijgen niet veel regio's voor elkaar. Verder is de burger van West-Brabant de grote winnaar want zonder deze subsidie zou het aanbod van volwassenenonderwijs behoorlijk onder druk komen te staan door de landelijke bezuinigingen. Tot medio 2012 behoeven we dus niet veel van de bezuinigingen te merken".

Structurele participatie in arbeidsmarkt
Unitdirecteur Kellebeek College Nova/Via, Gerard Suijkerbuijk, sluit zich bij de woorden van de wethouder van Breda aan: "Deze subsidie zorgt ervoor dat we voorlopig verder kunnen werken aan de gezamenlijke doelstelling van de gemeenten en het Kellebeek College. We hebben de ambitie om zoveel mogelijk burgers uit hun isolement te halen en hen structureel te laten participeren op de arbeidsmarkt. Want dat is het doel van de ESF-subsidie: het verkleinen van de afstand tot de arbeidsmarkt".
Breda,8 februari 2011
08Feb

Dit is een gezamenlijk persbericht van Avans Hogeschool, Gemeente Breda en Rabobank Breda