Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties


Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken van start 08 februari 2011 12:07

Per 1 januari is de door de VTW ingestelde Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken van start gegaan. De adviesgroep, onder voorzitterschap van prof. dr. Jaap van Manen RA, ondersteunt commissarissen die te maken hebben met een (dreigende) onenigheid of misstand.

In een Raad van Commissarissen kan het voorkomen dat één van de leden een afwijkende mening heeft. Wijkt die mening sterk en onoverkomelijk af van de andere commissarissen, dan is er voor de betreffende commissaris vaak nog maar één mogelijkheid: uittreding. Dit kan op zich al een dilemma vormen voor de vertrekkende commissaris, want het betekent dat de corporatie doorgaat met beleid waarvan hij of zij werkelijk meent dat het onjuist is. Het kan zijn dat er een integriteitdilemma aan ten grondslag ligt, maar ook minder verstrekkende verschillen van inzicht over vermeende misstanden en risico's kunnen blijven knagen. Soms is het dan prettig om, voorafgaand aan een eventuele formele melding, in een vertrouwelijke setting met onafhankelijke deskundigen van gedachten te wisselen. Uit gesprekken met VTW-leden blijkt dat hier behoefte aan is. Met de instelling van de Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken komt de VTW aan deze behoefte tegemoet.

Doel van de Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken De naam Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken geeft aan dat de taakstelling breder is dan uitsluitend integriteitsvraagstukken.
1. Het doel van de Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken is tweeledig: Het met raad ondersteunen van (individuele) commissarissen bij woningcorporaties wanneer zij een vermoeden van een (dreigende) onenigheid of een misstand, waaronder begrepen tegenstrijdige belangen en integriteitsproblemen (hierna te noemen: "probleem") constateren bij de woningcorporatie waar zij commissaris zijn.

2. Het fungeren als een kennisplatform voor integriteitsproblemen bij woningcorporaties zowel met betrekking tot (individuele) commissarissen als met betrekking tot woningcorporaties.

De Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken fungeert onafhankelijk van de VTW, zodat er geen verantwoording aan het bestuur dan wel de directeur van de VTW dient te worden afgelegd. Voor de Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken is een Protocol (download), Reglement (download) en Algemene Profielschets (download) opgesteld.

Wie kan advies vragen?
In beginsel kunnen zowel individuele leden van een raad van commissarissen als de raad van commissarissen van een woningcorporatie advies vragen aan de Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken bij een probleem bij de woningcorporatie waar zij commissaris zijn.

Wanneer is sprake van een probleem waarover advies kan worden gevraagd? Een probleem is een op redelijke gronden gebaseerd vermoeden van een (dreigende) onenigheid of een misstand, waaronder begrepen tegenstrijdige belangen en integriteitsproblemen bij een woningcorporatie en waarbij een maatschappelijk belang in het geding is.
Indien individuele leden van de raad van commissarissen te maken krijgen met een probleem hebben zij in beginsel de verplichting om dit probleem binnen de raad van commissarissen aan de orde te stellen op de wijze zoals bepaald in de interne regelgeving van de betrokken woningcorporatie.
In geval van een verschil van inzicht tussen individuele commissaris(sen) die het probleem hebben geconstateerd en overige commissarissen kunnen de individuele commissarissen een advies vragen aan de Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken.

Hoe kunt u advies vragen?
Als u een advies van de Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken wenst over een probleem binnen de woningcorporatie waarvan u lid van de raad van commissarissen bent, kunt u dit verzoek doen bij het externe meldpunt van de Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken. De ambtelijk secretaris, Nathalie Aalbers van Van Doorne N.V., is hiervoor aangewezen. Zij is bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 18.00 uur en 's avonds/in het weekend bereikbaar na telefonische afspraak, telefoon: 020-6789648 of 06-11388554, e-mail: aalbers@vandoorne.com.

Binnen een week neemt de ambtelijk secretaris contact op over de verdere behandeling van uw verzoek. Hierbij worden afspraken gemaakt over de wijze van ondersteuning en de wijze waarop met uw persoonsgegevens wordt omgegaan.

Alle informatie die verband houdt met de verzoeker of de betrokken woningcorporatie wordt alleen door de Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken gebruikt om het verzoek te kunnen behandelen. De Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken draagt er zorg voor dat de informatie vertrouwelijk wordt behandeld en niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de verzoeker ter beschikking wordt gesteld of vrijgegeven wordt aan derden.

Samenstelling Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken De Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken bestaat uit vijf deskundigen met kennis op verschillende gebieden en wordt ondersteund door een ambtelijk secretaris.

De samenstelling is als volgt:

* prof. dr. Jaap van Manen RA: Voorzitter (kennis omtrent governance)
* prof. mr. Huub Willems: Lid (kennis van strafrecht)
* Jan van der Schaar: Lid (technisch inhoudelijke kennis van de woningcorporatiebranche)

* Martin Verwoert: Lid (kennis van vastgoed)
* dr. Sylvie C. Bleker-van Eyk: Lid (kennis van integriteit en van ethische vraagstukken)

Mw. mr. Nathalie Aalbers is door de Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken aangewezen als ambtelijk secretaris.