Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 8 februari 2011

Vragen Heijnen en Jacobi (beiden PvdA) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de mogelijkheid om de woonplaats van de moeder als geboorteplaats te kiezen


* Heeft u kennis genomen van het bericht "Terschelling wil geboortegrond in MCL", gepubliceerd in de Leeuwarder Courant van 20 januari 2011? Weet u ook van eerdere wensen van de gemeente Vlaardingen om een "kraamenclave" in het ziekenhuis van Schiedam te realiseren?


* Herkent u dat mensen een sterke emotionele band hebben met hun geboorteplaats? Begrijpt u het gevoel bij de Terschellingers en Vlielanders dat de echte eilander uitsterft doordat er geen geboorten meer plaats mogen vinden op deze eilanden?


* Herkent u de trend dat er steeds meer geboortes in ziekenhuizen plaatsvinden en er in minder ziekenhuizen bevallen kan worden, waardoor geboortes zich in een kleiner aantal plaatsen concentreert?


* Bent u bereid om meet e denken met de burgemeesters van Terschelling, Vlieland en Leeuwarden voor een denkbare oplossing om te voorkomen dat de eilander uitsterft? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke vorm zal uw aanbod hebben?


* Acht u de suggestie in het artikel, om een stuk eilander geboortegrond in het ziekenhuis in Leeuwarden te creëren werkbaar? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wilt u daaraan de nodige medewerking verlenen?


* Wilt u het voor nieuwe ouders mogelijk maken om bij de geboorteaangifte de woonplaats van de ouders als geboorteplaats te kiezen, als de geboorte om medische redenen in een naburig ziekenhuis heeft plaatsgevonden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe wilt u dit regelen?


* Biedt de modernisering van de GBA de mogelijkheid om de oplossing, zoals in vraag 6 geformuleerd, daadwerkelijk te realiseren? Zo ja, bent u bereid dit in het moderniseringstraject mee te nemen, op een zodanige wijze dat verdere vertraging voorkomen wordt?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag




Partij van de Arbeid