Ingezonden persbericht


Persbericht Stichting Groenkeur
Tekst door: Camiel Versluis

Nederlandse tuinbeleving klimt over de schutting

We gaan dichter op elkaar wonen, maar de tuin blijft. In de tuin vinden we rust, daarbuiten zoeken we een ontmoeting met de natuur. De Nederlandse tuinbeleving klimt over de schutting en trekt de stad in.

We willen allemaal een plekje voor onszelf. Een eigen huisje met een eigen tuintje om tot rust te komen. Dankzij de groeiende welvaart kunnen gelukkig steeds meer mensen hun privébinnenruimte uitbreiden met een privébuitenruimte. Het begrip groeiende welvaart klinkt raar in deze tijd, maar eerlijk is eerlijk. Gemiddeld genomen groeien onze inkomens nog steeds, ook in crisistijd. Mede door vergrijzing en de veranderde samenstelling van gezinnen groeit ook de behoefte aan andere, én dus aan nieuwe huizen. Meer mensen gaan alleen wonen. In sommige regio's heerst weliswaar krimp, maar daar staat tegenover dat grote steden binnen de stadsgrenzen juist gaan bouwen. Mensen gaan dichter op elkaar wonen. Maar wat heeft dat allemaal met u te maken?

De conclusie laat zich raden; er komen meer kleine tuintjes. Op de grond of op het dak. Als u over een paar jaar zo'n huis koopt met een klein tuintje gaat u vanzelf meer waarde hechten aan toegankelijk, recreatief openbaar groen. Kleine tuintjes bieden nou eenmaal minder speelruimte voor kinderen. Het buurtparkje wordt de plek waar kinderen of kleinkinderen voor het eerst kennis maken met de natuur. Gemeenten zijn al bezig om meer kleine parkjes aan te leggen, keurig verspreid over de stad op loopafstand voor elke peuter en kleuter.

Als u met de buren bovenop elkaars lip woont, wilt u er ook wat vaker even tussenuit. We fietsen het liefste het bos al in voordat we de stad uit zijn. Het gros van de stadsmensen zal zeggen: "Laat dat bos de stad maar in lopen." Onderzoek naar de beleving van groen vertelt ons dat we een coulisselandschap het meeste waarderen. Geen uitgestrekte weilanden dus of een dicht begroeid bos, maar iets daartussenin. Liefhebbers van golf komen daarbij goed aan hun trekken. Golfterreinen zijn ontworpen volgens dit principe. Privéparken van landgoederen en besloten parken van buurtgemeenschappen winnen ook aan populariteit. Ze zijn netjes onderhouden en 's avonds gaat het hek op slot. Monumentale bomen worden herontdekt als attractieve sfeermakers. Veel kasteeltuinen zijn al opengesteld voor het publiek. Op een zonnige middag wordt het steeds lastiger om een vrij tafeltje te vinden in de orangerie om een kop koffie te drinken, zo gezellig druk is het nu al bij de kasteelparken. Langzaam maa r zeker raken steeds meer gemeenten doordrongen van het nut van recreatief groen rondom én in de stad. Als de tuintjes kleiner worden hebben we het openbaar groen bitterhard nodig. Het park wordt, nog meer dan het nu al is, het verlengstuk van onze eigen tuin.

Als onze stad compacter wordt, vervaagt de grens tussen de privétuin en het openbare park. In de tuin vinden we rust en in het park ontmoeten we de natuur. Sinds enkele jaren eist een aantal gemeenten dat de hovenier in het bezit moet zijn van het Groenkeur-kwaliteitskeurmerk. Dat doet de gemeente, omdat u (we zijn allemaal burgers) kritischer wordt over de conditie van de bomen en struiken bij u om de hoek. Groenvoorzieners moeten parken aanleggen, boomverzorgers moeten bomen verzorgen en dakbegroeners moeten tuinen op daken aanleggen. Consumenten kijken natuurlijk op consuWijzer.nl. Daar leest u in de rubriek "huis en tuin" dat de echte, vakbekwame hovenier Groenkeur gecertificeerd is voor tuinaanleg & tuinonderhoud.

Als je de juiste man op de juiste klus zet, krijg je prachtige resultaten. Het liefste lezen we buiten in alle rust een boek terwijl de zon schijnt. Gelukkig hoeft de tuin daarvoor niet zo groot te zijn. Kijk zelf maar. Fotograaf Henk Dijkman maakte in opdracht van Stichting Groenkeur een fotoreportage over de Nederlandse tuin- en buitenbeleving. Hij fotografeerde mensen in tuinen en parken om te laten zien hoe we buiten leven.

Leuke tip. Als de lente begint wordt de Nationale Tuinadviesbon geboren. Liefhebbers kunnen een origineel tuinadvies krijgen én cadeau doen. De bon wordt geïntroduceerd door Lodewijk Hoekstra en Jurgen Smit. Op tuinadviesbon.nl leest u meer. Verkrijgbaar vanaf 21 maart.

Noot voor de reactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Camiel Versluis, algemeen manager Stichting Groenkeur, c.versluis@groenkeur.nl, T 030 6595 668. Hoge resolutie beelden voor drukwerk zijn op verzoek verkrijgbaar. De foto-onderschriften zijn geschreven door de ondernemer die verantwoordelijk is voor de aanleg / beheer.

Fotobijschrift: Patiotuin in Rotterdam
Door: Dionysios Sofronas, Aardoom Hoveniers

Veel mensen weten zich geen raad met een postzegeltuintje en vragen zich af of je hier nog iets leuks van kunt maken met een beetje sfeer. Deze kleine patiotuin wordt omsloten door een hoge stenen muur, een houten berging en een houten erfscheiding. De eigenaar had een leuk idee gezien in een tuinmagazine. De tuin in het tijdschrift was alleen veel groter. Om het resultaat mogelijk te maken is flink gepuzzeld om een rustige sfeer te creëren met maximale leefruimte en toch voldoende groen. De tuin is kindvriendelijk en makkelijk te onderhouden. De vlonderplank zonder profiel zorgt voor een robuuste uitstraling en past bij de strakke vormgeving. Het lijkt zelfs een beetje op een parketvloer. De Buxusbollen breken de rechte lijnen. De bamboe heeft een verzachtend effect en fluistert in de wind. Wat je allemaal niet op een paar vierkante meter kunt doen. Over twee jaar komen we graag weer langs om te zien hoe alles mooi volgroeid is. Dan is de tuin pas echt af.

Fotobijschrift: Woonwijk in Boxtel
Door: Remco Vogels, Groenvoorzieningen Vogels

De gemeente Boxtel heeft de woonwijk "In Goede Aarde" laten aansluiten bij de natuurwaarden van het oorspronkelijke gebied. De bouwkavels voor de huizen volgen het patroon van de voormalige kavelstructuur. Het landschapsplan sluit aan bij de Dommelvallei en natuurgebied Het Groene Woud. De keuze voor inheemse planten en boomsoorten is daarvan afgeleid. Bewoners worden gestimuleerd om hun tuinen natuurvriendelijk aan te leggen en ook inheemse beplanting te gebruiken, én om kastjes voor vleermuizen, zwaluwen, mussen en uilen op te hangen. Belangrijke natuurelementen zijn bewust op gemeentelijk eigendom geplaatst, zodat ze zeker in stand gehouden worden. In het park komen al die prachtige uitgangspunten samen, maar nog belangrijker zijn de kinderen uit de wijk.. Die maken daar spelenderwijs kennis met de natuur.

Fotobijschrift: Boom op golfbaan Lage Vuursche
Door: Dirk Doornenbal, Nationale Bomenbank

In de vroege ochtend stijgt de damp op uit de vijverpartijen en schittert als een zilveren deken op het waterfilter dat is neergeslagen op het gras waar de greenkeeper met slabben banen doorheen trekt. De weidsheid van het terrein is omzoomd door bos en onderbroken door de groene heuvels. Voordat de dag goed en wel begint kom ik al tot rust. Maar het hoogtepunt van mijn wandeling doemt op in de verte. Twee statige oude eiken doorbreken het landschap en dwingen respect af. Ik weet welke waarde deze bomen hebben. Voor ons als mensen maar ook voor ons (micro)klimaat, ons welzijn, de luchtkwaliteit, de dieren, insecten, micro-organismen, de bodem en onze inspiratie. Door mijn vak besef ik hoe belangrijk een boom daarom is voor de stad. Gevoelsmatig weet iedereen dat. In de kroon van de linkerboom werkt één van onze European Treeworkers. Hij zorgt voor licht en balans in de kroon. Het is een vakman die de waarde van de boom kent en hem met ouderlijke zorg behandelt. Tegen de tijd dat i k de baan afloop betreden de eerste spelers de green. Bij de Nationale Bomenbank laten we mensen graag zorgeloos genieten van de mooiste bomen. De kwaliteitsstandaard van Groenkeur helpt ons daarbij.

Fotobijschrift: Voorzijde kasteeltuin in Helmond
Door: Robert Smid, Du Pré

Het kasteel van Helmond is een paar eeuwen geleden gebouwd als vesting ter verdediging van de Peel. In de 20e eeuw kwam het kasteel in handen van de gemeente. Helaas was het grootste deel van de tuin al verkocht en heeft plaatsgemaakt voor industrie. De voorzijde van het kasteel grenst aan de binnenstad. Dat deel van de tuin is nu openbaar. De 'voortuin' is ingericht als park. Jaarlijks genieten duizenden mensen van de kasteeltuinconcerten en andere evenementen waarbij de kasteelmuur fungeert als decor. Eén van de hoogtepunten is de logeerplaats van Sinterklaas in het kasteel. Bezoekers van het park voelen de geschiedenis die plek terwijl zij recreëren. Het park heeft ruimte, rust, zon en schaduw. De ideale plek voor een eerste kennismaking met de natuur in de stad. Groepen worden rondgeleid en maken kennis met bomen, hun gebruik en het nut voor ons allen. Tussen de middag komen medewerkers van bedrijven uit de directe omgeving er even tot rust.

Fotobijschrift: Rotonde in Mierlo met de Mierlose Zwarte kers Door: Robert Smid, Du Pré

De gemeente Geldrop-Mierlo heeft de kans gegrepen om op de rotondes mensen van buitenaf kennis te laten maken met lokale specialiteiten. Mierlo staat bekend om het kersenras "de Mierlose Zwarte". Door het aanplanten van diverse soorten sierkersen op vier dicht bij elkaar gelegen rotondes wordt dat imago verstrekt. Deze bomen dragen geen vruchten in verband met de verkeersveiligheid, maar hebben wel de kenmerkende bloei en vallen op door de bijzondere vormen. Sierkersen op stam maar ook meerstammige struiken. De vakbeplantingen op de rotondes vormen een pallet aan kleurschakeringen in bloei, bladkleur en vormen. Op deze manier worden de rotondes in ieder jaargetijde anders ervaren. De buitenranden van de rotondes zijn aangeplant met een lage pinus. Door deze eenduidige, structurele inrichting in de randen gaat alle aandacht naar de variatie op de rotondes. De rotondes vormen onderling een groen lint door de aansluiting met de aanwezige laanbeplanting van eiken. De variatie in plant en zijn herkenningspunten om de juiste afslag te nemen.

Fotobijschrift: Kasteel Nijenhuis en Museum de Fundatie in Heino Door: Nicolaas Verloop, Pius Floris Boomverzorging

Op initiatief van Dirk Hannema werd het kasteel Nijenhuis in 1958 een museum met zijn persoonlijke verzameling als uitgangspunt. Het is fantastisch om in Heino/Wijhe rond kasteel Nijenhuis te lopen. Cultuur, natuur en kunst lijken één geheel te vormen in de museumtuin. De lanen en tuin worden omringd door een coulisselandschap. Voor mij persoonlijk is het mooiste kunstwerk de prachtige, meer dan honderdjarige, berceau waar door de jaren heen velen zich beschermd hebben gevoeld tegen de zon. Al die jaren is de berceau een kunstwerk dat door mensenhand is geleid. Voor wie van monumentale bomen houdt, is een kijkje meer dan de moeite waard. Kustliefhebbers gaan ook even naar binnen. Het is een voorrecht om de zorg toevertrouwd te krijgen van zulke vorstelijke bomen.

Fotobijschrift: Een tuin om echte even bij te komen Door: Gert Wijsman, Wijsman hoveniers

Deze eigenaren willen op ieder moment van de dag kunnen genieten van hun rust. De tuin ligt op het zuiden aan de rand van het buitengebied. Een bijzondere plek waar nog ruimte is. Door gebruik te maken van lage taxushagen en fraaie grassen heeft ieder plekje in de tuin een eigen sfeer gekregen. Een groot terras voor een lunch in de middagzon en natafelen in de avondzon. Barbecueën onder de druiven op de vlonder bij de vijver. Privé in de jacuzzi met zacht muziekje en een wijntje. Als je de ruimte hebt kun je denken dat je in je eigen tuin op vakantie bent. Dat willen we toch eigenlijk allemaal.

---- --