Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 08-02-2011

Televisie
RADAR

TROS RADAR: ASR MAAKT KNIEVAL IN WOEKERPOLISAFFAIRE

ASR heeft maandag 7 februari, in de live uitzending van TROS-consumentenprogramma RADAR, grote toezeggingen gedaan op weg naar een oplossing in de woekerpolisaffaire. Nadat een ruime week eerder ASR veroordeeld werd door de rechter tot een forse compensatie van een Falcon Leven Polis op grond van dwaling. De afgelopen weken ontvingen veel ASR klanten een Verklaring van Vrijwaring waarmee klanten bij ondertekening afstand deden van hun rechten als zij de polis afkochten of overstapten.

Gisteravond nam ASR evenwel afstand van dit beleid en deed een aantal concrete toezeggingen:
- ASR gaat mensen een nieuw, goedkoper product aanbieden waarbij de beheerskosten grotendeels onder de 1 procent van de waarde per jaar liggen.
- Mensen hoeven hier niets voor te doen: ze worden benaderd door ASR
- ASR biedt mensen kosteloos advies

- ASR rekent geen kosten:
bij het oversluiten naar een nieuw vermogensopbouwproduct binnen ASR; bij het oversluiten naar een nieuw vermogensopbouwproduct buiten ASR; bij het stopzetten van de polis.

- Klanten hoeven pas de Verklaring van Vrijwaring te ondertekenen op het moment dat de verzekering wordt beëindigd en ASR, naast de uitkering uit deze verzekering, een vergoeding gaat overmaken (bijvoorbeeld de compensatie zoals die is afgesproken met de stichtingen).
- Klanten hoeven de Verklaring van Vrijwaring niet te tekenen als zij hun polis oversluiten of beëindigen: zij behouden hun rechten over het verleden en kunnen over dat deel desgewenst procederen.
- De regeling geldt niet alleen voor de Falcon Leven polis, maar voor alle polissen van ASR

ASR neemt als eerste maatschappij de verantwoordelijkheid dat oude beleggingsverzekeringen worden gestopt en vervangen door transparantere en goedkopere producten. Concreet betekent dit dat er over twee jaar geen klanten zijn bij ASR die onvrijwillig een woekerpolis hebben.

De toereiking die ASR doet heeft echter alleen betrekking op de toekomst. Van een ruimhartige compensatie naar het verleden is nog geen sprake. ASR blijft de omstreden compensatieregeling hanteren zoals die is afgesproken met de claimstichtingen. RADAR heeft al meerdere malen aangetoond dat deze compensatie slechts een doekje voor het bloeden is. Uit de RADAR-uitzending van maandag 7 februari bleek ook dat er via de rechter wel een ruimhartige compensatie te behalen valt. Eind januari oordeelde de rechtbank in Haarlem dat er bij een ASR polis (Falcon Leven) sprake was van dwaling. De consument die deze zaak heeft aangespannen krijgt een forse compensatie toegewezen. Inclusief rendement over dertig jaar komt deze neer op een bedrag van bijna 35.000 euro. Het opmerkelijke van de toezegging van maandag 7 februari is dat consumenten schade in de toekomst kunnen voorkomen, met behoud van het recht om via de rechter een ruimere compensatie af te dwingen over het verleden.

ASR heeft nog overleg met de stichtingen Verliespolis en Woekerpolisclaim over de uitvoering van de nieuwe plannen.

Actuele informatie over uitzendingen is te vinden op www.trosradar.nl.