Wageningen Universiteit en Researchcentrum

EU-beleid voor landbouw, voedsel en groen

9, 10 en 11 februari 2011

Cursusleiding: prof. dr. ir. G. Meester en dr. ir. L.K.E. Dries

EU-beleid voor Landbouw, Voedsel en Groen
Het jaar 2011 wordt een belangrijk in de Europese besluitvorming over landbouwbeleid en budget na 2013. Na alle discussies die in voorgaande jaren plaatsvonden en in november 2010 uitmonden in Mededelingen van de Europese Commissie, zijn in het voorjaar van 2011 concrete wetsvoorstellen over beide onderwerpen te verwachten. Raad van Ministers en Europees Parlement moeten daarover later in 2011 of in 2012 besluiten nemen. Sinds het Verdrag van Lissabon vindt ook in het landbouwbeleid deze besluitvorming in medebeslissing (Codecision) door Raad én Parlement plaats. Deze medebeslissing geeft een geheel nieuwe dynamiek: vroeger besliste alleen de Raad en had het Parlement uitsluitend adviserende bevoegdheid. Ook nieuw is de mogelijk veel grotere invloed vanuit de nieuwe lidstaten in Centraal Europa met als belangrijke spelers een Roemeense landbouwcommissaris, een Poolse budgetcommissaris, een Poolse Voorzitter van het Europees Parlement en in 2011 achtereenvolgens een Hongaars en Pools Voorzitterschap van de Raad van Ministers. En dan zijn er tenslotte de noodzaak tot het terugbrengen van de grote begrotingstekorten in de lidstaten en het nog steeds onzekere economische herstel in Europa, die ook hun gevolgen zullen hebben voor het Europese budget en het Gemeenschappelijk landbouwbeleid.

De in 2011 voor de 26e keer georganiseerde cursus brengt u volledig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op deze terreinen. Daarnaast wordt ingegaan op het Europese beleid voor Voedsel en Groen en de toepassing in Nederland en Vlaanderen. Tenslotte wordt aandacht besteed aan de mogelijke afronding van de Doha ronde in de WTO, de uitfasering van de melkquota, de discussie rond klimaatverandering en veehouderij, de meest recente ontwikkelingen op wereldmarkten en de mogelijk toenemende internationale prijsvolatiliteit.

De cursus in een nieuw jasje
Het Verdrag van Lissabon zal de dynamiek van de Europese besluitvormingsprocessen sterk beïnvloeden. Een rollenspel over het te verwachten onderhandelingsproces voor het beleid na 2013 verschaft u dieper inzicht in deze nieuwe dynamiek. Het maakt daarnaast de cursus meer interactief. Ervaringsdeskundigen zullen u daarbij begeleiden. De kracht van de cursus blijft daarnaast het inzetten van de vele specialisten van de Nederlandse en Vlaamse overheden, verschillende universiteiten, Europese Commissie, Europees Parlement en het bedrijfsleven. Alle deelnemers ontvangen extra een Nederlandstalig of Engelstalig boek naast de cursusmap met presentaties en achtergrondartikelen.

Boek EU-beleid voor landbouw, voedsel en groen
Van politiek naar praktijk
Het Europese beleid voor landbouw, voedsel, milieu, natuur en platteland is volop in beweging. Wat zijn de hoofdelementen en hoe hangen die met elkaar samen? Wat zijn de overwegingen achter de beleidsmaatregelen en wat zijn de gevolgen? Dit geheel herziene en uitgebreide boek behandelt zowel de politiek als de praktijk, waarbij de nadruk ligt op Nederland en Vlaanderen. Begonnen met de Zes, telt de EU nu 27 lidstaten. Mijlpalen in de integratie zijn de vorming van de interne markt, de introductie van de euro, de richtlijnen voor de bescherming van milieu en natuur, de algemene levensmiddelenverordening (General Food Law) en de discussie over het Verdrag van Lissabon. Naast interne doelstellingen zijn WTO-onderhandelingen en budgettaire grenzen drijvende krachten achter beleidswijzigingen. Binnen het veld van landbouw, voedsel en groen is de aandacht steeds meer verschoven van het markt- en prijsbeleid naar inkomensbeleid, voedselveiligheid en ecologische duurzaamheid. Op de Europese agenda staan een verdere aanpassing van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid, de Europese begroting na 2013 en de verschuivende verhouding tussen 'publiek' en 'privaat'. Recentelijk is het Europese beleid extra op de kaart gezet door de hoge prijzen op de agrarische wereldmarkten, de energieschaarste, de bevordering van biobrandstoffen en, in samenhang daarmee, de voedselvoorziening in de wereld. Deze materie is door een groep deskundigen vanuit wetenschap, overheid en bedrijfsleven toegankelijk gemaakt voor een brede kring belangstellenden. Het boek is bestemd voor studenten in het wetenschappelijk- en beroepsonderwijs maar ook voor medewerkers bij overheid, bedrijfsleven en organisaties die te maken hebben met landbouw, voedsel en groen op Europees niveau. Redactie: G. Meester, A.J. Oskam en H.J. Silvis.
2008, 428 pages, Paperback, print: 2e gehheel herziene druk.

http://www.wageningenacademic.com/EUbeleid

Een website over Europees landbouwbeleid
http://europa.eu/pol/agr/index_en.htm

Informatie
Wageningen Business School
Postbus 226
6700 AE Wageningen

Telefoon en Fax
T +31 (0) 317 484093 begin_of_the_skype_highlighting +31 (0) 317 484093 end_of_the_skype_highlighting F +31 (0) 317 426547