Gemeente Coevorden

Regelhulp.nl is vernieuwd!

woensdag 9 februari 2011

Regelhulp.nl

Regelhulp.nl, de wegwijzer van de overheid naar zorg, hulp en financiële steun, is vernieuwd. De website biedt mensen nog betere informatie over voorzieningen op het gebied van Maatschappelijke Ondersteuning. Ook de gemeente Coevorden is bij Regelhulp aangesloten.

Stap voor stap wordt geïnventariseerd waar iemand hulp bij nodig heeft, wat zijn situatie is en welke mogelijkheden hij heeft. Op basis van die dialoog reikt Regelhulp een aantal geschikte oplossingen aan. Daarbij wordt zowel binnen de eigen omgeving als bij de overheid gekeken.

Drie ingangen
Niet iedereen denkt hetzelfde. Daarom zijn er drie verschillende ingangen op de website om bij de informatie te komen. Sommige mensen weten al welke hulp ze willen en kunnen krijgen, anderen hebben behoefte aan een overzicht van alle onderwerpen of gaan vanuit "mijn situatie" op zoek naar hulp. Bijvoorbeeld: ik heb een chronische ziekte of ik ben alleenstaand en ben op zoek naar hulp in de huishouding. Door te werken met herkenbare situaties komen bezoekers gemakkelijk en snel bij de informatie over zaken die ze zelf kunnen regelen en worden naar de juiste instanties geleid als ze hulp van de overheid nodig hebben.

Samenwerking
De vernieuwing is het resultaat van een intensief traject, waarin de mening van gebruikers een belangrijke rol heeft gespeeld. In een aantal gebruikersonderzoeken is geïnventariseerd wat klanten vonden van Regelhulp.nl. Wat zijn de sterke punten en wat kan beter? Hieruit kwam naar voren dat de vormgeving en het gebruik van de site aan de wensen voldoet. De vernieuwde Regelhulp.nl houdt daarom zijn vertrouwde uitstraling. Opvallend was dat klanten Regelhulp zien als een instrument dat er echt voor hén is, dat aan hun kant staat. Dat komt omdat Regelhulp denkt vanuit de situatie van de klant, en niet vanuit het aanbod van de organisaties. Als verbeterpunt werd de navigatie genoemd en dat is meegenomen. De site is tijdens de bouw regelmatig getoetst én bijgestuurd door gebruikers. De ketenpartners, UWV, SVB en CIZ, hebben hun kennis gedeeld en gemeenten hebben meegedacht over een goede aansluiting van Regelhulp op de veranderingen in het Wmo-beleid.

Oplossingen
De webvoorziening Regelhulp.nl bestrijkt een groot deel van het veld van de zorg en sociale zekerheid. Mensen vinden via de website mogelijke oplossingen die passen bij hun eigen situatie. Regelhulp.nl geeft uitleg over voorzieningen en wetgeving, aangevuld met lokale informatie van gemeenten. Waar nodig verwijst Regelhulp door naar de juiste instanties. Ook is het mogelijk via de website diverse voorzieningen digitaal aan te vragen. Op dit moment zijn 356 gemeenten aangesloten waarmee 84 procent van de inwoners in Nederland toegang heeft tot de informatie.

Meer informatie?
Wilt u meer informatie over Regelhulp? Neem dan contact op met het loket Maatschappelijke Ondersteuning van de gemeente, telefoon 14 0524.