Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Chinese Tempelboom voor Katendrechtse gemeenschap

2011 wordt een bijzonder jaar voor Katendrecht. De eerste Chinese mensen zetten hier 100 jaar geleden voet aan wal, om er ook echt te blijven. Dit feit kan niet onopgemerkt voorbijgaan.

100 jaar China op de Kaap startte zaterdag 5 februari op het Deliplein met een alternatieve viering van het Chinees Nieuwjaar. Door het onstuimige weer moest de organisatie een deel van het programma afwerken in de nabijgelegen Fenixloods.

Op en rond het Deliplein werden bezoekers wegwijs gemaakt in de historie van de Chinezen op Katendrecht en de tradities rondom Chinees Nieuwjaar. Onder andere een spectaculaire Leeuwendans moest dit benadrukken (foto).

Het programma had veel weg van een traditionele ceremonie, waarvan ook portefeuillehouder Marit van der Riet (Kunst en Cultuur) van deelgemeente Feijenoord deel uitmaakte. Ze had een cadeau meegebracht voor de Katendrechtse gemeenschap, een groene waardebon voor een Ginkgo Biloba. Deze typische Chinese Tempelboom staat symbool voor onveranderlijkheid, hoop, liefde, toverkracht, tijdloosheid en een lang leven. Veel kunstenaars zijn geïnspireerd door de Ginkgoboom. Ginkgo is ook een geregistreerd geneesmiddel. De boom zal worden geplaatst op een nader te bepalen prominente plek in de wijk. Ter herinnering aan 100 jaar Chinezen op de Kaap.

De activiteiten rond 100 Jaar China op de Kaap zijn gepland tot begin oktober 2011. Wij houden u op de hoogte.