Provincie Overijssel

Provincie akkoord met nieuwe KWO-installatie gemeentehuis Raalte

9 februari 2011

Gedeputeerde Staten van Overijssel heeft met instemming kennis genomen van het feit dat de gemeente Raalte nu een Koude/Warmte-installatie (KWO-installatie) in gebruik heeft die aan de geldende regelgeving voldoet. De KWO-installatie wordt gebruikt voor de koeling en verwarming van het gemeentehuis.

Verschil van mening

Eind 2006 heeft de provincie Overijssel vastgesteld dat de gemeente Raalte zonder vergunning een KWO-installatie in gebruik had genomen. De gemeente Raalte was van mening dat er geen vergunningplicht was voor de KWO-installatie. Omdat beide partijen niet tot een oplossing konden komen, is afgesproken de zaak bij de rechter aan te dragen.

Uitspraak Raad van State

In november 2009 heeft de Raad van State uitgesproken dat voor de KWO-installatie een vergunningplicht bestaat, maar dat voor deze KWO-installatie in het diepe grondwater geen vergunning verleend kan worden. Vervolgens heeft de gemeente Raalte begin 2010 een plan van aanpak opgesteld voor de verwijdering van de oude KWO-installatie en de aanleg van een nieuwe KWO-installatie. Gedeputeerde Staten hebben dit plan van aanpak in april 2010 goedgekeurd.

Vergunning verleend

Inmiddels heeft de provincie vastgesteld dat de oude KWO-installatie conform de last onder dwangsom en het plan van aanpak is verwijderd. Verder heeft de gemeente Raalte een nieuwe KWO-installatie (in een minder diep grondwaterpakket) in gebruik genomen, waarvoor de provincie een vergunning heeft verleend. Deze vergunning is eind december 2010 in werking getreden en onherroepelijk geworden.