Politie Gelderland-Midden

Minister Opstelten bezoekt Politie Gelderland-Midden
Publicatiedatum: 9-2-2011 16:01:45

Arnhem - Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft zich op woensdag 9 februari 2011 laten informeren over de aanpak van overvalcriminaliteit door politie Gelderland-Midden. Het werkbezoek vond plaats bij de divisies Recherche en Informatie in Arnhem.

De minister kreeg allereerst een operationele briefing met cijfers en trends van de overvallenproblematiek in de regio. Vervolgens werd de aanpak en maatregelen met betrekking tot recente overvallen toegelicht. Kenmerkend voor de aanpak van het korps Gelderland-Midden en het Openbaar Ministerie is dat er 24 uur per dag een regionaal team van rechercheurs beschikbaar is dat deze misdrijven direct onderzoekt.

Dit Overvallenteam wordt ondersteund door specialisten, zoals financieel rechercheurs en gedragsdeskundigen. Een groot deel van de overvallen wordt namelijk gepleegd door jonge verdachten. Daarom heeft het korps een methode ontwikkeld die in een vroeg stadium jonge potentiële daders signaleert, kennis vastlegt en hen in de politiesystemen koppelt aan verdachte situaties. Korpschef Pim Miltenburg heeft de minister aangeboden dit systeem - Prokid genaamd - te laten doorontwikkelen om ook vroegtijdig potentiële overvallers in beeld te krijgen.

Tevens kwam de rol van burgers ter sprake. Immers, burgers spelen een grote rol bij het op heterdaad betrappen van verdachten. De regio maakt veelvuldig gebruik van Burgernet dat inmiddels bijna overal in de regio is uitgerold en ruim 37.000 deelnemers telt. Ook maakt het korps gebruik van Twitter waarmee burgers betrokken worden bij actuele situaties en getuigenoproepen. Verder is er intensieve samenwerking met ondernemers via het Regionaal Platform Criminaliteitsbestrijding.

Net zoals elders in het land heeft de regio Gelderland-Midden te maken met een toenemend aantal overvallen. Daarom heeft het korps zijn aanpak geïntensiveerd en een offensief gelanceerd.
In 2010 vonden 104 overvallen plaats (in 2009: 114; in 2008: 52). Tussen 1 januari 2011 en 9 februari vonden 18 overvallen plaats; inmiddels zijn 10 aanhoudingen verricht.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053


---