Opmerkelijk kunsttransport van Brabant naar Friesland

05/02/2011 10:03

CASE Builders

NUENEN - Op woensdag 9 februari 2011 vanaf 8.00 uur zal het volledige oeuvre van de onlangs overleden beeldend kunstenaar Ko van de Ree het Brabantse Nuenen voorgoed verlaten. Het belooft een spectaculaire operatie te worden. Het transport betreft meer dan duizend olieverven, aquarellen, gouaches, en tekeningen en een groot aantal, veelal omvangrijke, beeldhouwwerken die vanuit de tuin van zijn rijtjeswoning, met behulp van een grote kraan, over het dak van de woning heen op vrachtwagens zullen worden geladen en naar Friesland vertrekken.

Naast een carrière in de schei- en natuurkunde bouwde Ko van de Ree (16 februari 1934 - 13 november 2010) als beeldend kunstenaar een indrukwekkend oeuvre op in olieverf, brons, gouache, aquarel en inkt. Het eenvoudige rijtjeshuis in het Brabantse Nuenen, waar hij sinds 1968 woonde, herbergt een onvermoede schat aan werken met een intense kleurenrijkdom en absurde taferelen. Mensen worden blootgelegd in hun authentieke passie en schoonheid, maar ook in hun agressie en kwaadaardigheid. Landschappen overstijgen de werkelijkheid. Mythologische onderwerpen worden tot het herkenbare alledaagse herleid: geen idealisering, geen vergoelijking of mooidoenerij. Nachtmerries en dromen. Dood en leven. Maar vooral: passie en authenticiteit.

Bij leven zocht Ko van de Ree geen bekendheid behoudens een enkele expositie in het Letterkundig Museum in Den Haag en een overzichtstentoonstelling in het Kempenland Museum in Eindhoven. Dit is de reden dat vrijwel al zijn werken nog bijeen zijn. Op initiatief van zijn dochters werd in 2009 de stichting Ko van de Ree opgericht die nu zorgdraagt voor het transport en de opslag in Friesland. De stichting wil het werk zichtbaar maken door onder meer het organiseren van tentoonstellingen en het onderhouden van een website. Op www.kovanderee.nl is alvast een kleine selectie van de schilderijen te bewonderen.





http://www.kovanderee.nl