Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 8 februari 2011

Vragen van het lid Bouwmeester en Kuiken (PvdA) aan de minister van Veiligheid & Justitie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over problematiek van autistische kinderen en kinderen met een laag IQ.


* Heeft u kennis genomen van het Radio 1 journaal van 7 februari jl{1} waarin wordt gesproken over de autistische jongen die in contact is gekomen met de politie?


* Bent u het eens met directeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme die stelt dat betere herkenning, erkenning, diagnose en hulp aan autistische kinderen dit soort ernstige voorvallen kan voorkomen? Zo ja, wat gaat u hieraan doen? Zo nee, waarom niet?


* Bent u het ook eens met de directeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme dat het effectiever is als de politie hun aanpak aanpast aan kinderen met een autistische stoornis (of andere beperking)? Zo ja, hoe wordt nu in de praktijk met deze groep omgegaan?


* Als nog geen beleid is gemaakt ten aanzien van de aanpak van kinderen met een autistische stoornis (of andere beperking), hoe gaat u dat in de toekomst dan aanpakken zodat het effectief werkt en recidive voorkomt?


* Vindt u dat kinderen met autisme behandeld moeten worden in de jeugdgevangenis en hoe beoordeelt u de opmerking van de jongere in de uitzending die zegt niet geholpen te worden? Vergroot dit de kans op recidive?


* Hoe beoordeelt u de gebrekkige kennis over de autipas? Wat wordt gedaan om de bekendheid van de autipas en het omgaan met autistische crimineeltjes bij de politie te verbeteren?


* Bent u bekend met het artikel 'Gewoon van buiten, maar vol problemen'{2}


* Bent u bekend met het gegeven dat deze jongeren met een laag iq, autisme of andere psychische problemen vaak meervoudige problematiek, zoals schulden, beperkt aanpassingsvermogen, psychische en psychiatrische problemen, seksueel misbruik en/of verslaving hebben of een groter risico lopen deze te krijgen? Bent u bekend met gebrek aan coördinatie in de zorg? Zo ja, wat gaat u doen om de samenhang in de zorg, ter preventie te verbeteren? Zo nee, waarom niet?


* Bent u het met de PvdA eens dat gezien de grote problemen en risico's van deze doelgroep en gebrekkige ondersteuning, het menselijker, goedkoper en veiliger is de ondersteuning te verbeteren, dan erop te bezuinigen? Zo nee, waarom niet?


* Onderkent u het risico dat bezuinigen op deze groep kwetsbare mensen het risico vergroot op het afglijden naar het verkeerde pad, zoals ook deskundigen in het artikel stellen?


* Begrijpt u, in het licht van bovenstaande vragen, de uitspraak uit het artikel, dat kinderen met een laag iq, autisme en anders soortige meervoudige problematiek zich in de steek gelaten voelen?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2704
l.vdhelm@tweedekamer.nl

{1} http://www.radio1.nl/contents/25664-fred-stekelenburg-en-bodil-kok-over-autisme-en-justitie

{2} Trouw 1 februari 2011