Gemeente Breda

Ook zelfservice in centrale bibliotheek in Breda

De centrale bibliotheek aan de Molenstraat in Breda krijgt binnenkort apparatuur waarmee lezers bij een 'zelfservicebalie' het lenen van boeken en andere materialen kunnen regelen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders deze week besloten. Na vestigingen in drie Bredase wijken krijgt daarmee ook de grootste vestiging van Bibliotheek Breda zelfservice. Door de inzet van de nieuwe apparatuur is minder personeel nodig voor het uitlenen van boeken, cd's en dergelijke.

Om de dienstverlening te moderniseren, efficiënter te kunnen werken en de klanten van de bibliotheek beter en sneller te kunnen bedienen worden investeringen gedaan in 'zelfservice'. In de wijkbibliotheken Haagse Beemden, Hoge Vucht en Brabantpark is zo'n systeem inmiddels in gebruik genomen. Lezers kunnen daar nu zelf het lenen en terugbrengen van boeken regelen. Door het werken met zelfservice kunnen balies verdwijnen, kan het aantal medewerkers worden verminderd en kan een deel van het personeel andere publiekstaken op zich nemen.

Wethouder Willems: "We willen dat de bibliotheek meer en meer een belangrijk informatiepunt wordt voor onze burgers en niet alleen een plaats is waar je boeken kunt lenen. Dat leidt tot aanpassingen van de dienstverlening. We willen dat burgers hun zaken bij de bibliotheek zoveel mogelijk zelf kunnen regelen. Daardoor wordt efficiencywinst behaald, kunnen de openingstijden ruimer en verdwijnen de uitleenbalies."

De gebruikers van de bibliotheek in Breda lenen zo'n 1,3 miljoen materialen per jaar. Een groot deel daarvan wordt terugbezorgd bij de centrale bibliotheek aan de Molenstraat. De inname van deze materialen is hier momenteel een zeer tijdrovend dagelijks terugkerend proces. Door automatisering van het innameproces worden handmatige werkzaamheden straks beperkt tot het bedienen van een sorteermachine en het weer opbergen van gesorteerde materialen.

Het college van B&W stelt nu aan de gemeenteraad voor om een bedrag van ¤ 300.000 ter beschikking te stellen voor de apparatuur voor zelfservice in de centrale bibliotheekvestiging. Dat is een rendabele investering, omdat de lasten van deze investering gedekt worden door lagere personeelskosten. Via natuurlijk verloop en het inzetten van medewerkers op andere taken komt vanaf 2012 daarvoor voldoende budget vrij.