Gemeente Breda

Tijdelijk Jeugdcentrum Branderij definitief van de baan

Het voormalige BSO gebouw aan de Branderij 1 mag niet in gebruik worden genomen als huisvesting voor de jeugd in Teteringen, zo heeft de rechter besloten. Het college van Burgemeester en Wethouders van Breda wilde in afwachting van de definitieve jeugdruimte in de Mandt deze ruimte tijdelijk geschikt maken voor deze functie.

Op 27 april 2010 heeft een informatieavond plaats gevonden in 't Web om bekend te maken dat de gemeente voor de jeugd in Teteringen Branderij 1 voor tijdelijke huisvesting geschikt wilde maken. Daarvoor was een ontheffing van het bestemmingsplan noodzakelijk. Een aantal omwonenden heeft hiertegen beroep ingesteld bij de rechter en tevens een voorlopige voorziening gevraagd. Onlangs zijn ze in het gelijk gesteld, waarbij de rechter van mening was dat de gevolgen voor de omwonenden onvoldoende zijn onderzocht. De rechter gaf als advies dat de gemeente de gevolgen van de verleende ontheffing kan beperken door het stellen van voorwaarden. Het besluit is geschorst tot het beroep van de omwonenden wordt behandeld. Het gebouw mag dan ook op dit moment niet in gebruik worden genomen.

Wat gaat er gebeuren
Door de strekking van het besluit hebben de gemeente, de Stichting Jeugd en Jongerenwerk Teteringen (SJJT) en Surplus Welzijn afgesproken niet meer in te zetten op dit pand voor de jeugd. De tijdelijke ontheffing zal worden ingetrokken. Surplus en SJJT zullen met de jeugd, die momenteel vooral gebruik maakt van de zolderruimte in het Zwaantje, zich in blijven zetten om activiteiten te organiseren. Ruim honderd jongeren zijn inmiddels lid van de SJJT. Tot nu toe nemen zij deel aan activiteiten als disco's, filmavonden, karten en schaatsen. De SJJT gaat zich nu vooral richten op wat wel haalbaar is en zorgen voor een goede voorbereiding van de jeugdruimte in de Mandt, die volgens planning half 2012 wordt opgeleverd.

Wethouder Boelema: `Het is jammer dat deze voorlopige accommodatie niet haalbaar is voor de jeugd. Ik ben blij dat de Stichting Jeugd en Jongerenwerk Teteringen (SJJT) inmiddels voortvarend van start gegaan is en de jeugd al wel eigen activiteiten biedt, want die behoefte blijft bestaan. Daar wil ik waar mogelijk graag in blijven voorzien.'

Wat betekent dit voor u
De gemeente beraadt zich op korte termijn over haar plannen voor de ruimte aan de Branderij. Als er meer duidelijkheid is zal dit worden bekendgemaakt.

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw C. Vijfhuizen, van de Gemeente Breda, telefoon (076) 529 4637 of per e-mail: hc.vijfhuizen@breda.nl.