FloraHolland


Maandbericht FloraHolland

FLORAHOLLAND (10 februari 2011) -

Veelbelovend begin van 2011
Vorig jaar rond deze tijd lag een groot deel van Europa bedekt onder een dikke laag sneeuw bij temperaturen ruim onder of rond het vriespunt. Dit jaar was het echter vrij zacht en zonnig. Dit had een positieve uitwerking op de vraag. Vooral bloemen waren weer in trek. Vorig jaar konden vrachtwagens af en toe de weg niet op en lag de markt- en straathandel stil. In 2011 was hier weinig van te merken. Bij een groter aanbod stegen met name de meeste prijzen boven het niveau van 2010. Binnen- en buitenlandse bloemenkopers toonden weer volop animo voor bloemen en planten uit Holland. In deze maand viel onder andere Orthodox Kerstfeest en Nieuwjaar; twee Russische bloemendagen. Dit gaf vooral de chrysantenafzet een forse stimulans. De maand eindigde met een meeromzet van 24% ten opzichte van januari vorig jaar bij 9,3% meer stuks. De middenprijs kwam nu uit op EUR 0,308; dit was 3,5 cent hoger dan in 2010!

Bloemen voeren de boventoon
Bijna alle bloemen in de top-10 scoorden een omzetplus. Zoals eerder genoemd profiteerden Chrysanten van vooral extra vraag uit Oost Europa. Tros noteerde gemiddeld EUR 0,262; dit was 9 cent meer dan in 2010 bij nog geen 1% meer aanbod en geplozen bracht met EUR 0,475 6 cent meer op bij 12% meer stelen. Tulp was een andere 'topper'. Ruim 9% meer stelen
-en hiermee het grootste product qua aanbod- leverde een meeropbrengst op van ruim 40%! Ook Freesia en Hyacint mogen in dit opzicht genoemd worden: Freesia leverde gemiddeld bijna twee dubbeltjes op (+1,1 cent) bij 19,3% meer aanvoer en Hyacint won met EUR 0,281 bijna 3 cent bij 8,6% meer stelen. Helaas was er ook een verliezer te noteren: Amaryllis zat nog steeds in de hoek waar de klappen vallen: ruim 20% meer stelen betekende een prijsval van 15,6 cent. De bloemenomzet steeg uiteindelijk 28,4% in vergelijking met januari vorig jaar bij 8,8% meer stelen tegen gemiddeld EUR 0,206 (+17,7%).

Kamerplanten ook beter betaald
Kamerplanten vertoonden een vergelijkbare afzettendens, zij het in andere verhoudingen. De verkoop steeg ruim 17% in vergelijking met dezelfde maand van vorig jaar bij 13,3% meer potten. Dit resulteerde in een middenprijs van EUR 1,491; dit was 4,5 cent meer dan in 2010. Anthurium en Kalanchoe deden goede zaken; beiden wisten bij resp. 23,5% en 23, 8% meer aanbod hogere middenprijzen te realiseren. Ook de onbetwiste nr. 1 in de lijst, Phalaenopsis, boekte winst ten opzichte van januari vorig jaar. Bij bijna 8% meer stuks steeg de prijs naar ca. EUR 3,90; bijna 55 cent meer dan in 2010. Potroos noteerde ook fors hoger, terwijl Cyclamen en Muscari juist behoorlijk terrein verloren.

Tuinplanten nog van ondergeschikt belang
Deze groep profiteerde weliswaar van het relatief warme weer, maar speelt in deze tijd van het jaar nog een relatief onbelangrijke rol. De omzet steeg 40% bij 46,8% meer stuks vergelijken met dezelfde maand van vorig jaar. De middenprijs stond hierdoor met EUR 1,008 onder druk. Grootste vertegenwoordiger in deze groep is de Helleborus, waarvan het aanbod meer dan verdubbelde (+122,7%). De middenprijs had het mede hierdoor moeilijk en kwam ruim twee kwartjes lager uit dan in januari '10.