Plan Nederland

Plan brengt ontwikkelingsorganisaties en bedrijven bij elkaar

08 februari 2011

Deelnemers Ronde Tafel Bijeenkomst Ontwikkelingsorganisaties en bedrijven willen meer en effectiever gaan samenwerken om positieve maatschappelijke en economische effecten in ontwikkelingslanden te realiseren. Die intentie hebben multinationals en ontwikkelingsorganisaties vandaag uitgesproken op een ronde tafelbijeenkomst met staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen.

Plan Nederland en adviesorganisatie Accenture namen het initiatief tot de bijeenkomst naar aanleiding van hun vorig jaar begonnen samenwerking rond het internationale REACH-project. In dit project geeft Plan scholing aan kansarme jongeren in grote steden in Vietnam voor beroepen waar op de lokale arbeidsmarkt veel vraag naar is. Met de hulp van Accenture zal Plan dit project uitwerken naar een business model dat inzetbaar is in meerdere landen, waaronder India.

"Ontwikkelingsorganisaties hebben kennis van lokale markten die bedrijven willen betreden om commerciële activiteiten uit te voeren", zegt tjipke Bergsma van Plan. "Door samen te werken en ons te richten op zowel de sociale als economische ontwikkeling kunnen bedrijven en ontwikkelingsorganisaties veel betere resultaten bereiken. Plan heeft al positieve ervaring opgedaan met dit soort samenwerking. We willen die samenwerking verder uitbouwen."

Ook staatssecretaris Knapen onderstreept de belangrijke rol die het bedrijfsleven kan spelen bij ontwikkelingssamenwerking. "Deze ronde tafelbijeenkomst onderstreept de betrokkenheid van Nederlandse bedrijven en ngo's bij ontwikkelingssamenwerking. Dat juich ik van harte toe."

Tijdens de ronde tafeldiscussie is een visie besproken over de noodzakelijke uitgangspunten en randvoorwaarden voor alle belanghebbende partijen bij ontwikkelingssamenwerking. Om de samenwerkingsambitie in de praktijk te brengen, stellen de deelnemers een specifiek en meer themagericht overleg tussen bedrijfsleven, ontwikkelingsorganisaties en overheid voor. Tevens werd aangegeven het MKB intensief bij de discussies te betrekken.
""

Contact
Plan Nederland
Postbus 75454
1070 AL Amsterdam
info@plannederland.nl
020 549 55 20