Siemens

Persbericht

201102. 375

Den Haag, donderdag 10 februari 2011

Siemens levert converterstations voor HVDC-verbinding tussen Estland en Finland:

Verdrievoudiging van transmissiecapaciteit tussen beide landen

Siemens Energy bouwt momenteel de converterstations in Püssi (Estland) en het Finse Anttila voor de nieuwe transportverbinding voor hoogspanninggelijkstroomoverdracht (HVDC) tussen de twee landen ("EstLink 2"). Dankzij het systeem, met een transportcapaciteit van 650 megawatt bij een gelijkspanning van ± 450 kilovolt, wordt de transportcapaciteit tussen de Baltische en Scandinavische landen verhoogd van 350 MW tot 1000 MW. Bovendien neemt de betrouwbaarheid van de stroomlevering toe. De stroom wordt tussen de twee stations vervoerd via een 14 kilometer lange bovengrondse hoogspanningskabel, een 145 kilometer lange onderzeese kabel over de bodem van de Finse Golf en een 12 kilometer lange kabel over land. De opdrachtgevers zijn het energiebedrijf Fingrid in Helsinki en de Estlandse netbeheerder Elering in Tallinn. De totale orderwaarde van het project, dat deels gefinancierd wordt door de EU, bedraagt EUR 320 miljoen, waarvan Siemens ongeveer EUR 100 miljoen ontvangt. De converterstations zullen volgens planning begin 2014 in bedrijf worden genomen.

De EstLink 2 HVDC-verbinding zorgt niet alleen voor een verdrievoudiging van de transportcapaciteit van elektriciteit tussen Finland en Estland, maar levert ook een belangrijke bijdrage aan de beoogde integratie van de energiemarkten in de Baltische en Scandinavische landen. "Wij hebben vooral profijt van onze ervaring op het gebied van HVDC-technologie in projecten waarbij grote hoeveelheden elektriciteit over lange afstanden moeten worden getransporteerd. Maar ook kortere kabelverbindingen - ondergronds of onder water kunnen profiteren van het lage transmissieverlies van HVDC. Gezien de wereldwijde plannen voor uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen is de verwachting dat het aantal HVDC-projecten wereldwijd gaat groeien," aldus Udo Niehage, CEO van de Transmission Division van de Siemens-sector Energy.
Voor het EstLink 2-project is Siemens verantwoordelijk voor het ontwerp van het complete HVDC-systeem als monopolaire verbinding, waarbij de kabel als de metalen retourgeleider wordt gebruikt. De order omvat ook de levering, installatie en inbedrijfstelling van de kerncomponenten, zoals regelunits met lichtpuls-getriggerde thyristors, convertertrafos, afvlakspoelen, beschermings- en besturingssystemen, en wisselstroom- en gelijkstroomfilters.
De transmissie van gelijkstroom met hoge spanning (HVDC) wordt met name interessant als de conventionele driefasige AC transmissie haar technische en economische grenzen bereikt. Een HVDC-verbinding kent 30 tot 40 procent minder transmissieverlies dan een vergelijkbare verbinding met driefasige wisselstroomtransmissie. Hierdoor kunnen HVDC-verbindingen wel 2000 tot 3000 kilometer lang zijn met relatief kleine verliezen. Dit maakt het mogelijk, verafgelegen energiebronnen te verbinden met gebieden met een hoog stroomverbruik bijvoorbeeld in Europa gelegen waterkrachtcentrales of windparken op zee (via onderzeese kabels) of - in de toekomst - zonne-energie uit de Sahara.

Energie-efficiënte transmissiesystemen voor gelijkstroom met hoogspanning (HVDC) zijn onderdeel van het Milieuportfolio van Siemens. In boekjaar 2010 bedroeg de totale omzet van dit portfolio circa EUR 28 miljard, wat Siemens tot 's werelds grootste leverancier van duurzame technologie maakt. In dezelfde periode hebben onze producten en oplossingen onze klanten in staat gesteld om hun CO2-uitstoot met 270 miljoen ton te verminderen, wat gelijk staat aan de totale jaarlijkse CO2-uitstoot van de megasteden Hong Kong, Londen, New York, Tokyo, Delhi en Singapore.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com