Provincie Utrecht

Persverklaring provincie Utrecht

De afgelopen maanden is binnen het college gesproken over de toekomst van de provincie Utrecht. In het Regeerakkoord heeft het kabinet aangegeven toe te willen naar een efficiënter en slagvaardiger bestuur. De provincie Utrecht deelt die ambities en heeft haar eigen inzet in de discussies over de toekomst van het middenbestuur. Gesproken wordt over hoe het bestuur en de organisatie efficiënter en goedkoper kunnen en welke taken bij de provincie liggen en welke niet. Het college heeft daarbij ook gekeken naar de consequenties voor de huidige organisatie.

Vanuit de gedachte "een beter bestuur voor minder geld" wil de provincie Utrecht toe naar een flexibelere slankere organisatie met een kleinere directie en minder afdelingen. Dat betekent snijden op de werkvloer maar ook in de top. Voor het college en de provinciesecretaris een natuurlijk moment om ook van gedachten te wisselen over het type algemeen directeur dat de nieuwe organisatie moet gaan leiden.

Het college heeft daarop eind november samen met de heer Sietsma geconcludeerd dat na ruim 10 jaar functioneren, de efficiëntie minder wordt en dat een meer op het proces gerichte manager beter zou passen bij de huidige uitdagingen en ontwikkelingen. Vanwege zijn grote ervaring, deskundigheid, strategisch inzicht en landelijke faam en vanwege het feit dat de heer Sietsma zelf ook vond dat hij aan een nieuwe uitdaging toe was, is besloten dat de heer Sietsma in een andere functie in dienst blijft van de organisatie.

De provincie en de heer Sietsma hebben daartoe afspraken gemaakt. De heer Sietsma gaat, in- en extern, advieswerkzaamheden gaat verrichten. De inkomsten uit externe werkzaamheden zullen volledig terugvloeien in de provinciekas. Met de heer Sietsma zijn harde prestatieafspraken gemaakt die tot een kostenneutraal eindresultaat moeten leiden. De overeengekomen continuering van het dienstverband en de invulling van de werkzaamheden komen overeen met de werkwijze die de Rijksoverheid binnen de Algemene Bestuursdienst hanteert.

Om een periode van ruim 10 ½ jaar als eerste ambtenaar bij de provincie Utrecht op passende wijze af te sluiten en Herman Sietsma te danken voor zijn grote inzet en verdiensten, vindt op 17 februari een sobere en passende receptie plaats waar de medewerk(st)ers en talrijke externe relaties van de heer Sietsma, hem de hand kunnen schudden. Deze receptie kost EUR 12.500, =.

Op dit moment wordt gezocht naar een interim-manager die de slag naar de nieuwe organisatie gaat implementeren. Daarna zal een definitieve algemeen directeur worden gezocht. In AD/Utrechts Nieuwsblad wordt bericht dat de vervanging EUR 22.000,= per maand zou gaan kosten. Een journalist van AD/Utrechts Nieuwsblad heeft deze informatie elders ingewonnen en heeft het bedrag niet bij de provincie geverifieerd. De interim provinciesecretaris zal tegen een passend tarief worden ingehuurd dat ver onder het genoemde bedrag zal uitkomen.

Tot slot, met de tendentieuze berichtgeving, het op de man spelen, en de manier waarop de integriteit van Herman Sietsma in twijfel wordt getrokken, doet het AD/Utrechts Nieuwsblad een getrouw beeld van onze huidige provinciesecretaris in hoge mate geweld aan.