Ingezonden persbericht


Persbericht

RAiR#3: Guest House
Een bijzondere presentatie van Rotterdam Artists in Residence

RAiR (Rotterdam Artists in Residence -" Duende, foundation B.a.d., Het Wilde Weten, Kaus Australis en Kunst & Complex) laat tijdens Art Rotterdam 2011 zien wat artists in residence toevoegen aan de stad. Bij de tentoonstelling RAiR#3 -" Guest House is onder andere werk te zien dat de kunstenaars maakten tijdens hun verblijf in Rotterdam. De bezoeker kan daarnaast zelf de gastvrijheid ervaren door deel te nemen aan het bijprogramma waarin het uitwisselen van kennis, ervaringen en contacten centraal staat. RAiR#3 -Guest House vindt plaats van 10 tot 20 februari in tentoonstellingsruimte Zuiderster. De opening is op donderdag 10 februari om 17.00 uur.

Bijzondere selectie
Onder de titel Guest House stelde curator Leo Delfgaauw voor deze gelegenheid een speciale tentoonstelling samen met een selectie van het werk van de gastkunstenaars. Hierbij enkele werken die tijdens een residency in Rotterdam zijn ontstaan. Guest House staat voor culturele ontmoeting en uitwisseling. Veel van de gastkunstenaars zijn inmiddels internationaal doorgebroken en bekend geworden. In de tentoonstelling is werk van de volgende kunstenaars te zien:

Brandon Jan Blommaert, Roxane Borujerdi, Diego Bruno, Amy Cheung, Erin Dunn, Hadassah Emmerich, Friederike Feldmann, Olivier Gourvil, Annika Hauke Michiel Huijben, Aleksander Komarov, Susanne Kriemann, Maider Lopez, Tiina Mielonen Ekaterina Mitichkina, Noriko Mitsuhashi, Shaun O'Connor, Nathan Redwood, Christine Rusche, Marco Schuler, Marit Shalem, Iwan van ʻt Spijker, Andrew Sroka, Soizic Stokvis, Nicola Unger.

Forum over het Rotterdamse residentiebeleid
Op donderdag 17 februari organiseert RAiR in de tentoonstellingsruimte van 15.00 tot 18.00 uur een openbaar forum over het Rotterdamse residentiebeleid. Tijdens dit forum ontmoeten verschillende organisaties die regelmatig buitenlandse gastkunstenaars in huis hebben. Contact leggen en uiwisseling van gedachten staan centraal. Het forum is een mogelijkheid om te polsen of er behoefte is aan meer structurele samenwerking in het veld. Niet alleen op gebied van beeldende kunst, maar ook op dat van muziek, dans, architectuur en fotografie.

Gastvrij bijprogramma
Gastvrijheid, verbinding en interactie zijn belangrijk voor RAiR. Daarom is in samenwerking met Arne Hendriks Bas van Abel en Waagsociety van 10 tot 12 februari in tentoonstellingsruimte Zuiderster het Instructables Restaurant ingericht. Alles wat er te zien, te gebruiken en te eten is, is gedownload uit opensource gebruiksaanwijzingen die het publiek heeft achtergelaten op www.instructables.com. Daarnaast runt kunstenaarsinitiatief de Zwarte Ruyter een bookshop, leidt ADA (Area for Debate and Art) de bezoeker door hun archief, organiseert Nieuwe Garde Rotterdam een Tostitreffer met optredens en toont SIls een videoprogramma en tijdens de Artist Talk presenteren de huidige residenten zich. Meer informatie over het programma is te lezen op www.rair.nl

Over RAiR

RAiR (Rotterdam Artists in Residence) is een samenwerkingsverband tussen vijf Rotterdamse kunstenaarsinitiatieven - Duende, foundation B.a.d., Het Wilde Weten, Kaus Australis en Kunst & Complex. RAiR fungeert als ontmoetingspunt voor de artists in residence, de kunstenaarsinitiatieven en het Rotterdamse en internationale culturele veld. Het doel van RAiR is om bestaande Artist in Residence programma's te versterken om zo bij te dragen aan de internationale allure van Rotterdam. RAiR wordt ondersteund door de dienst Kunst en Cultuur van de gemeente Rotterdam.

RAiR#3 |10 t/m 20 februari 2010 |openingstijden: donderdag t/m zondag 12.00 - 18.00 uur| tentoonstellingsruimte Zuiderster Hillelaan 28, Rotterdam (tegenover metrostation Rijnhaven) | www.rair.nl