Raad van State


donderdag 10 februari 2011
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Volkel van het bestemmingsplan 'Kloosterstraat 13, Volkel'. Het bestemmingsplan maakt de bouw van ongeveer twintig appartementen mogelijk achter een perceel aan de Kloosterstraat. De eigenaar verzet zich hiertegen en komt tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De appartementen komen op een afstand van acht meter van zijn atelier te staan. De man vreest dat hij geen gebruik meer kan maken van pneumatisch gereedschap vanwege de geluidsoverlast die dat veroorzaakt. Verder zouden de woningen binnen de geluidszone liggen van de militaire vliegbasis Volkel. (zaaknummer 201002189/1)

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunningen die het college van burgemeester en wethouders van Ede heeft verleend voor drie vleeskalverhouderijen aan de Hessenweg in Lunteren. De belangenvereniging Buitengebied Overwoud is tegen de vergunningen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar had het gemeentebestuur de vleeskalverhouderijen geen aparte vergunningen mogen verlenen, maar de vergunningaanvragen voor de boerenbedrijven gezamenlijk moeten beoordelen. Verder zouden de geurberekeningen onvolledig zijn en mogen de vleeskalverhouderijen te veel geluid maken. Ook vreest de vereniging voor schade aan de coniferen van een van de omwonenden vanwege de uitstoot van ammoniak. In afwachting van een definitieve uitspraak op haar beroep, verzoekt zij de Raad van State de vergunningen voorlopig te schorsen. (zaaknummers 201011542/3, 201011543/3 en 201011552/3)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Hilvarenbeek heeft verleend voor een winkel voor boerenbont en voor een Ford garage met showroom aan de Tilburgseweg in Hilvarenbeek. Omdat het bestemmingsplan de winkel en de autogarage op die plek niet mogelijk maakt, heeft het gemeentebestuur vrijstelling van het bestemmingsplan verleend. Omwonenden kwamen eerder tegen de bouwvergunning in beroep bij de rechtbank in Breda. Zij vonden dat de vestiging van detailhandel op een bedrijventerrein in strijd is met het beleid van de provincie. Ook zouden er te weinig parkeerplaatsen komen en had het gemeentebestuur de verkeerde procedure gevolgd om de vrijstelling te verlenen. De rechtbank in Breda heeft in november 2010 het beroep van de omwonenden gegrond verklaard. Naar haar oordeel had het gemeentebestuur inderdaad de verkeerde procedure gevolgd en worden er te weinig parkeerplaatsen aangelegd. Zowel het gemeentebestuur als de eigenaren van de winkel en de autogarage bestrijdt de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun hoger beroep, verzoeken zij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummer 20110067/2)