Ingezonden persbericht


OBJECT

ROTTERDAM
EEN BIJZONDER REISVERHAAL OP OBJECT ROTTERDAM 2011

`A Flip Flop Story' ...been trodden on, traveled with, badgered and scarred but still moving on... De Rotterdamse ontwerper Diederik Schneemann presenteert `A Flip-Flop Story' op Object Rotterdam 2011. Hij wordt vertegenwoordigd door Galerie Judy Straten. Het is het verhaal van duizenden, door intensief gebruik getekende teenslippers, die na vele omzwervingen verwerkt worden in een serie duurzame design objecten, klaar om aan een nieuwe cyclus beginnen.

Het zijn slippers die een verhaal vertellen. Ze zijn verkleurd, afgedragen, gemangeld, gemaltraiteerd, vaak meerdere malen hersteld en uiteindelijk afgedankt of verloren. Na een lang leven in Azië of Afrika belanden ze via riool en oceanische stromingen aan op de kust van Oost-Afrika. Op de stranden worden ze gevonden, verzameld en uiteindelijk verwerkt. Nu zijn de oude slippers getransformeerd in autonome en handgemaakte design objecten. Ze zijn nieuwe reis begonnen op hun weg naar Salone di Mobile te Milaan, april later dit jaar. Maar eerst treden ze nog als preview, voor het voetlicht op Object Rotterdam 2011.

THE STORY BEHIND THE STORY Kun je bewustwording creëren? En zo ja, moet dat dan met een opgeheven vingertje of kan het ook op een ludieke manier? `A Flip Flop Story' is een speelse collectie objecten waarmee ik wil laten zien hoe oude materialen kunnen worden hergebruikt en omgevormd tot bijzondere en duurzame producten. De collectie `A Flip Flop Story' wordt gemaakt van gerecyclede teenslippers. Deze slippers spoelen aan, onder andere vanuit Azië op de stranden van Oost-Afrika. Het initiatief Uniqueco verzamelt ze. Deels om de stranden van Kenia schoon te houden, deels om van de slippers producten te maken en niet in de laatste plaats om aan tientallen mensen werk te bieden. Studio Schneemann maakt samen met hen de `A Flip Flop Story Collectie' in hun werkplaats in Nairobi. Bij het bewerken van deze verweerde en vervaalde slippers kwamen de oorspronkelijke kleuren weer tot leven, waardoor ik werd teruggeworpen naar m'n jeugd en mijn `kinderlijke' beeldentaal. Hijskranen, wagens, tanks, vliegtuigen; het rijdt, het hijst, het kan iets... Zo ontstond het idee om van deze zwaar vervuilende en afgedankte slippers een kleurrijke en speelse collectie te ontwerpen. `A Flip-Flop Story' door Studio Schneemann bestaat uit een collectie duurzame design objecten waarin het lange leven van oude onverwoestbare slippers weerspiegeld en vertaald wordt. Vervolgens kunnen deze, volledig getransformeerd aan een nieuwe reis beginnen.

`A FLIP FLOP STORY' OP OBJECT ROTTERDAM 2011 `A Flip Flop Story' van Studio Schneemann is te zien van 10 t/m 13 februari op Object Rotterdam 2011 onder vertegenwoordiging van Galerie Judy Straten en onder eigen vertegenwoordiging 12 t/m 17 april op de Salone di Mobile, Ventura Lambrate, Via Massimiano 23-27, Milaan, Italië.