FNV KIEM

FNV KIEM neemt deel aan rondetafelgesprek over Cultuur

donderdag 10 februari 2011

Vrijdag 11 februari vindt in Den Haag het rondetafelgesprek over cultuur plaats. Met deze hoorzitting laat de Kamercommissie zich informeren door vertegenwoordigers van organisaties, deskundigen en andere personen uit de culturele sector. Aanleiding voor de zitting zijn de voorgenomen cultuurbezuinigingen die kunnen oplopen tot 200 miljoen in 2015. In de standpunten die Joke Hubert namens FNV KIEM uitdraagt staan goed werkgeverschap en opdrachtgeverschap centraal.

FNV KIEM pleit voor randvoorwaarden die ervoor zorgen dat de inkomens van werknemers en zzp'ers in de creatieve sector niet verslechteren. De vakbond verwacht namelijk dat de concurrentie op arbeidsvoorwaarden onder zzp'ers fors zal toenemen en dat het niveau van de cao's onder zware druk komt te staan.

Joke Hubert, voorzitter van FNV KIEM: "Het is duidelijk dat een toekomstig bestel er op belangrijke punten anders uit komt te zien dan het huidige. De discussie kan niet losstaan van de veranderende politieke en maatschappelijke kijk op subsidiëring van kunst en cultuur. Door het opstellen van de juiste regels, moet het leed in de sector beperkt worden."

Ontslagregelingen zijn dan ook een belangrijk speerpunt van de vakbond, die het belang van haar achterban in de kunstensector zo scherp mogelijk vertegenwoordigt . Hubert: "Als door bezuinigingen gezelschappen moeten worden opgeheven, leidt dat tot veel banenverlies." FNV KIEM vindt dat er op sectoraal niveau goede afspraken moeten komen over afvloeiing en mobiliteit. Hubert: "Verlies van werkgelegenheid is geen zaak tussen een individuele werkgever en werknemer. Er moet op sectoraal niveau perspectief komen voor makers die met ontslag bedreigd worden. Ook dit is vrijdag voor ons een hard punt waarover wij de Kamercommissie zullen informeren."