Opening verniewende kippenstal

11/02/2011 12:00

Rondeel B.V.

Scharrelen in een duurzaam Rondeel

Ruud van Heugten, gedeputeerde van de pronvincie Noord-Brabant, Hans Huijbers, voorzitter ZLTO, en Frank Dales , directeur Nederlandse Dierenbescherming openen het tweede Rondeel voor duurzame productie van consumptie eieren in Wintelre.

Op vrijdag 11 februari is in Wintelre het tweede Rondeel geopend. Ruud van Heugten, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant en Hans Huijbers, voorzitter ZLTO, openden het Rondeel samen met Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, en Ruud Zanders, directeur van Rondeel BV. Het Rondeel is een ronde stal voor scharrelkippen, waarin de kippen alle ruimte hebben om overdekt rond te scharrelen. Het concept van de Rondeel stal komt voort uit het onderzoek 'Houden van Hennen' (1), waarin gekeken is naar een duurzame productie van consumptie-eieren.

Ontwikkeling Rondeel

Nadat de uitkomst van het onderzoek 'Houden van Hennen' in 2006 werd gepresenteerd heeft Cor van de Ven, eigenaar van de Venco Groep (2), het idee van het Rondeel geadopteerd. In samenwerking met ZLTO (3) werd het Rondeel van de tekentafel naar de praktijk gebracht. Het eerste Rondeel is in april 2010 geopend in Barneveld. Paul en Els van den Berk gaan in Wintelre enthousiast aan de slag in het tweede Rondeel: "We hebben in Barneveld gezien dat deze manier van legkippen houden fantastisch loopt. De reacties uit de omgeving waren zeer positief en we denken dat hier in de buurt ook past." Het Rondeel zal dagelijks geopend zijn voor bezoekers, die door middel van een bezoekerstunnel tussen de kippen kunnen kijken.

3 sterren van de Dierenbescherming en Milieukeur Ei

Bij de realisatie van het Rondeel werd samengewerkt met diverse belangengroepen, zoals de Dierenbescherming. Omdat het Rondeel geheel werd afgestemd op het natuurlijk gedrag van de kip heeft de Dierenbescherming besloten het Rondeel te bekronen met de maximale 3 sterren in het Beter Leven Kenmerk (4). Dit maakte Frank Dales tijdens de officiële opening van deze tweede Rondeel bekend. De praktijkresultaten van het eerste Rondeel in Barneveld, heeft de Dierenbescherming overtuigd om de sterren met de opening van het tweede Rondeel definitief toe te kennen. Naast dierwelzijn wordt in het Rondeel ook nadrukkelijk aandacht besteed aan het milieu en de effecten op de omgeving. SMK (5) ontwikkelt criteria voor een Milieukeur Ei. Het gaat daarbij om milieuzorgmaatregelen (zoals ammoniakemissie en energie), dierwelzijn, diergezondheid en de duurzaamheids aspecten van het voer. Rondeel is de eerste productie methode voor eieren wat met het milieukeur is gecertificeerd.

Eieren vanaf juni in de supermarkt

In het Rondeel van Paul en Els in Wintelre zullen in de week na de opendag de eerste scharrelkippen worden geplaatst. Vanaf begin maart zullen de eerste kleine eieren geraapt worden, welke in de buurt van het Rondeel in Wintelre verkocht worden. Als de kippen begin april volop in productie zijn, zullen de eieren verkrijgbaar zijn in alle vestigingen van Albert Heijn, onder het AH Puur & Eerlijk label (6). De eieren worden verpakt in een opvallend rond doosje met 7 eieren.





http://www.rondeel.org/nieuws/23/