Gemeente Heeze-Leende


Project `Laat je niet flessen!'

Het project `Laat je niet flessen' is een gezamenlijke aanpak van 21 gemeenten, waaronder Heeze-Leende. De andere partijen die intensief met de gemeenten binnen het project samenwerken zijn: GGD Brabant-Zuidoost, HALT Oost-Brabant, K2, Novadic-Kentron, Openbaar Ministerie, Politie Brabant-Zuidoost, STAP, Trimbos Instituut en Voedsel en Warenautoriteit. De projectleiding ligt in handen van het SRE.

In 2006 wilden de wethouders gezondheidszorg van de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant een gezamenlijk project starten onder de naam: "Laat je niet flessen!'. Nederlandse tieners behoorden op dat moment tot de grootste drinkers van Europa. Binnen Nederland lag het alcoholgebruik in Zuidoost-Brabant gemiddeld nog een stuk hoger en er was een trend gaande om steeds jonger, steeds vaker en steeds meer te drinken. In 2009 werd voortzetting van het beleid nodig geacht en hebben de portefeuillehouders Gezondheidszorg van het SRE op 4 februari 2009 opdracht gegeven om een projectplan 2010 - 2013 op te stellen. De portefeuillehouders hebben op 9 september 2009 ingestemd met dit projectplan.

Besluit tot voortzetting project
In verband met de bezuinigingen had de gemeente Heeze-Leende besloten om met ingang van 2011 de deelname aan het regionale project `Laat je niet flessen' te stoppen. Naar aanleiding hiervan is door de voorzitter van het project, mevrouw Thijs-Rademakers, een brief gestuurd met daarin het dringende verzoek aan de gemeente Heeze-Leende om op dit besluit terug te komen.
Het college heeft op 1 februari 2011 besloten voor het jaar 2011 in te stemmen met deelname aan en subsidiëring van het project `Laat je niet flessen!'. Het college heeft verder besloten om de deelname in 2012 en 2013 afhankelijk te laten zijn van de Kerntakendiscussie en het inzicht in de
resultaten die geboekt worden.

Resultaten geboekt
De resultaten van het project over de periode 2006 - 2009 zijn effectief gebleken zoals blijkt uit een verschuiving van de startleeftijd voor alcoholgebruik van 12,2 naar 14,1 jaar (bron: gezondheidsmonitor GGD Brabant Zuidoost). Uit de jeugdmonitor GGD Brabant Zuidoost blijkt dat voor wat betreft de jeugd in Heeze-Leende het aantal 8 t/m 11 jarigen dat wel eens alcohol heeft gedronken is afgenomen van 15%(2003) naar 9% (2007/2008). Verder is het percentage alcohol drinkende jongeren in de gemeente Heeze-Leende gedaald van 53% (2003) naar 43% (2007/2008). De regioresultaten laten zien dat deze daling het meest uitgesproken is in de groep onder de 16 jaar. Uit de jeugdmonitor blijkt dat vooral 16 - 18 jarigen veel drinken. Vijf procent drinkt meer dan 20 glazen per week. Dit percentage is niet gedaald ten opzichte van 2003.

Het feit dat het project zich vooral richt op de omgeving van jongeren is merkbaar in onze gemeente doordat alcoholverstrekkers steeds meer doordrongen lijken van hun verantwoordelijkheid om geen alcohol te verkopen aan jongeren onder de 16 jaar of om niet door te schenken als jongeren al dronken zijn.

- In 2010 hebben twee slijterijen in Heeze de ageviewer in gebruik genomen. De ageviewer is een apparaat waarbij de aankoop van leeftijdsgebonden artikelen, zoals alcohol, alle klanten voortaan op leeftijd controleert.

- In 2010 is, door een goede samenwerking tussen Koninklijke Horeca Nederland en het project `Laat je niet flessen!', aan horecagelegenheden in Zuidoost-Brabant een muurschild en een E-learningscursus `Verantwoord alcohol schenken' aangeboden. Ook enkele horecagelegenheden in de gemeente Heeze-Leende hebben een muurschild opgehangen en de E-learningscursus gevolgd.

Blijvend aandachtspunt
Ondanks dat het project bepaalde merkbare effecten laat zien, dient het alcoholgebruik onder jongeren een aandachtspunt te blijven binnen het gemeentelijk jeugdbeleid. Nu de omgeving van jongeren zich steeds meer bewust lijkt te worden van de schadelijke gevolgen van alcohol op jonge leeftijd is het van belang om dit bewustzijn te blijven stimuleren. Verder heeft deelname aan het project het voordeel dat regiogemeenten de problematiek gezamenlijk oppakken omdat jongeren zich niet laten begrenzen door een gemeentegrenzen. De jongeren uit de gemeente Heeze-Leende gaan immers naar school en op stap in regiogemeenten. Het project is ook van belang voor het inzetten van alcohol en drugsvoorlichting op lokaal terrein. Door het project zijn veel producten ontwikkeld die voor lokaal beleid ingezet kunnen worden.