Woonbond


Huurwijzer Online
Nieuws Energieteam
11-02-2011 Almeerders willen geen verloting sociale huurwoningen

De gemeente Almere wil woningen gaan verloten. Woningzoekenden zijn daar niet blij mee. Uit een door het Woonbond Kennis- en Adviescentrum (WKA) uitgevoerde `flitspeiling' blijkt dat 53 procent van die woningzoekenden loting oneerlijk vindt.

Binga Van de 6000 ondervraagde woningzoekenden vindt 79 procent het huidige systeem, waarbij woningen worden verdeeld op basis van inschrijfduur, wel eerlijk.

Opdracht voor het onderzoek werd gegeven door de huurdersorganisatie van woningcorporatie Goede Stede, die zelf kritisch tegenover het nieuwe systeem staat.

Waarom verloting?

Door een deel van de sociale huurwoningen te verloten wil de gemeente Almere de kansen op de woningmarkt voor urgente gevallen en lagere inkomens vergroten. In een overgangsperiode van drie jaar krijgen degenen die momenteel staan ingeschreven voor eenderde van de vrijkomende sociale huurwoningen nog voorrang.

Geen uitgemaakte zaak

Bij de overhandiging van de onderzoeksresultaten aan wethouder Adri Duivesteijn op 3 februari, zei deze dat het voor hem nog geen uitgemaakte zaak is dat er woningen verloot gaan worden. Hij wil over een paar weken met een nieuwe Woonruimteverordening komen, waar onder meer in staat hoe de gemeente de woonruimteverdeling het liefst ziet gebeuren. Woonbonddirecteur Rondald Paping deed een oproep aan alle betrokken partijen om eerst nog te gaan praten, en dat zonder dogma's.