Gemeente Rotterdam

individuele zorg: meer eigen netwerk en collectieve voorzieningen

11 februari 2011 | Advies: vul uw eigen beheerorg. in (raad voor het Centrum) | persbericht

Wethouder Kriens heeft een discussienota aan de Raad gestuurd over de ontwikkelingen rondom de individuele voorzieningen in de zorg.

De ontwikkelingen rondom de individuele voorzieningen in de zorg, zoals de inrichting van goede wijkvoorzieningen, het organiseren van netwerken en verschuivingen van de AWBZ naar de Wmo, vragen om een andere manier van werken. Mensen die zorg en hulpmiddelen nodig hebben zullen in de toekomst meer vanuit hun eigen kracht en in de buurt ondersteund worden. Daarnaast zullen sommige voorzieningen niet meer individueel maar collectief worden geregeld. Waar de individuele voorzieningen nu vaak als automatisme worden toegekend, zullen deze in de toekomst steeds meer gelden als sluitstuk.
Dat staat in een discussienota die wethouder Kriens (Maatschappelijke Ontwikkeling) vandaag aan de Raad heeft gestuurd.

Zelfredzaamheid voorop
Kriens: "In plaats van alleen naar beperkingen te kijken, gaan we meer uit van wat mensen wél kunnen. Zelfredzaamheid staat voorop, met daaronder een vangnet van zorg in de buurt, collectieve en individuele voorzieningen." Om ervoor te zorgen dat mensen die zorg nodig hebben kunnen terugvallen op hun eigen netwerk en andere hulpverlenende organisaties, werkt de gemeente samen met de deelgemeenten aan goede wijkvoorzieningen in de stad voor medewerkers in de mantelzorg en andere vrijwilligers.

Daarnaast kunnen enkele individuele voorzieningen voortaan collectief en goedkoper worden geregeld. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om toegankelijk openbaar vervoer en wijkbussen of het opzetten van een was- of boodschappenservice in de buurt. Met de inzet van het eigen netwerk, wijkvoorzieningen en collectieve voorzieningen, zullen veel mensen al kunnen voorzien in de door hen gevraagde zorg. Zodoende kunnen de individuele voorzieningen met een beperkter budget toch als sluitstuk beschikbaar blijven voor mensen die hun zorg op een andere manier niet kunnen regelen.

Beschikbaar, indien echt nodig
Naast de genoemde ontwikkelingen rond de individuele voorzieningen maken de bezuinigingen die in Rotterdam de komende jaren moeten worden ingevuld (21,6 miljoen in 2014) een nieuwe werkwijze onontkoombaar. Door de individuele voorzieningen als sluitstuk te hanteren, kan het ook in de toekomst beschikbaar blijven voor iedereen die het echt nodig heeft. Kriens: "Ondanks de bezuinigingen blijft er nog steeds veel mogelijk, alleen niet overal en niet altijd."

De komende maanden zal de discussienota worden besproken met de gemeenteraad en relevante organisaties. In het voorjaar volgt een definitief voorstel, zodat nog voor de zomer een besluit kan worden genomen over de nieuwe werkwijze en de invulling van de bezuinigingen.