Gemeente Baarn

Onthulling inbraakpreventieborden Vigilantia
toost op het bord

Vrijdagochtend 11 februari 2011 is op de kruising van de Wilhelminalaan met de Gerrit van der Veenlaan het eerste van enkele nieuwe borden onthuld dat bezoekers van deze wijk in 'Hoog Baarn' alert maakt op het feit dat buurtpreventievereniging Vigilantia hier aan inbraakpreventie doet. Het bord werd onthuld door burgemeester B. Vries van Baarn samen met de heer Maarten H. Rijkens â voorzitter van Buurtpreventievereniging Vigilantia. De plaatsing van de borden is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente. De gemeente ondersteunt namelijk initiatieven van bewoners voor buurtpreventie. De gemeente hoopt dat het initiatief van Vigilantia een voorbeeld is voor andere buurten of wijken in Baarn.

In 2003 is op initiatief van een aantal bewoners en de politie van Baarn gesproken over de veiligheid in de wijk. Dit leidde toen tot het oprichten van de 'Buurtpreventievereniging Vigilantia'. Sinds de oprichting heeft Vigilantia nu circa 120 aangesloten huizen, die zich grofweg bevinden in een gebied begrensd door de Amsterdamsestraatweg, de Gerrit van der Veenlaan, de Wilhelminalaan en de Waldeck Pyrmontlaan.

Vigilantia stelt zich ten doel het vergroten van zowel de veiligheid van de buurt als het verhogen van het veiligheidsgevoel van bewoners en bezoekers van de buurt. Vigilantia stimuleert buurtbewoners hoe zelf bij te dragen aan de veiligheid in de buurt door het verhogen van de waakzaamheid, door het nemen van preventieve maatregelen en door onderlinge samenwerking van de bewoners. Verder is Vigilantia een platform en spreekbuis naar derde partijen zoals gemeente en politie. Drie keer per jaar geeft Vigilantia een nieuwsbrief uit en een keer per jaar wordt er een ledenbijeenkomst georganiseerd, met diverse sprekers, inclusief de wijkagent.

Vigilantia hoopt met de plaatsing van de borden wederom een kleine bijdrage te hebben geleverd aan een toename van de veiligheid in haar buurt. Het bestuur van Vigilantia is graag bereid om bewoners van andere buurten te adviseren bij het opzetten van een eigen buurtpreventievereniging.