Gemeente Rotterdam

erasmusspeld voor arie de bruin

11 februari 2011 | Advies: vul uw eigen beheerorg. in (raad voor het Centrum) | persbericht

De heer Arie de Bruin ontvangt vanmiddag tijdens zijn afscheidsreceptie een Erasmusspeld uit handen van wethouder Hugo de Jonge.

De Bruin ontvangt deze Rotterdamse onderscheiding voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van het College van Bestuur van de Stichting Kind en Onderwijs in Rotterdam.

De heer De Bruin startte zijn carrière in het onderwijs in 1968 als onderwijzer in het primair onderwijs. Na een aantal jaren als hoofd van een basisschool te hebben gewerkt, werd hij in 1979 docent aan de Opleidingsschool voor Kleuteronderwijs in Vlaardingen. In werd hij 1981 directeur van de KLOS, de voorloper van de Ichthus Hogeschool en de latere Hogeschool InHolland. Tot 1996 was hij er locatiedirecteur van de Pabo. In 2002 werd hij Algemeen Directeur van de Stichting Verenigde Protestants Christelijke Scholen (VPCS). In 2008 fuseerde VPCS met de Stichting PCPO (Rotterdam-Alexander) tot de huidige Stichting Kind en Onderwijs (stichting voor christelijk primair onderwijs), waar hij vandaag, na ruim twee jaar, de voorzittershamer van het College van Bestuur neerlegt.

Arie de Bruin bleef tijdens zijn verschillende managementfuncties ook altijd zelf voor de klas staan, omdat hij het belangrijk vond gevoed te blijven door eigen ervaringen uit de praktijk. De laatste jaren zorgde hij met het traject `Opleiden in de school', samen met de Pabo, dat de lerarenopleiding nog meer werd toegespitst op het werken in het Rotterdamse onderwijs. Inmiddels werken veel van zijn oud-leerlingen op verschillende Rotterdamse scholen.

Volgens wethouder Hugo de Jonge heeft de heer De Bruijn veel betekend voor het Rotterdams onderwijs: "Gedreven en toegewijd heeft Arie de Bruin altijd onderwezen wie hij was. Als schoolmeester, als docent pedagogiek, als opleidingsmanager aan de PABO en als voorzitter van het College van Bestuur van de stichting Kind en Onderwijs. Hij wist als geen ander dat de kwaliteit van het onderwijs valt of staat met wie er voor de klas staat. Dat het gaat om het vermogen van een leerkracht om te inspireren, om talent tot ontwikkeling te brengen. Als geen ander wist hij dit over te brengen aan zijn studenten en collega's. Zijn inzet voor het Rotterdamse onderwijs is dan ook van onschatbare waarde."

De gemeente Rotterdam kent de Erasmusspeld toe aan personen die zich lange tijd op sociaal, cultureel, economisch of sportief gebied verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.