D66

vrijdag 11 februari 2011

EU moet ook beslag leggen op onroerend goed van dictators

De EU moet niet alleen financiële tegoeden van dictators zoals de Tunesische president Ben Ali bevriezen, maar moet ook beslag leggen op hun Europese onroerend goed. Veel (voormalige) dictators blijken onroerend goed te bezitten in Parijs en andere Europese plaatsen.

Europarlementslid Marietje Schaake heeft hierover vragen gesteld aan de Europese Commissie en Hoge Vertegenwoordiger Ashton. Aanleiding is het besluit van de EU ministers van Buitenlandse Zaken, eind januari, om de Europese tegoeden te bevriezen van de verdreven Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali.

Schaake: "Het gaat erom dat Europa de juiste economische sancties oplegt aan mensenrechtenschenders. Als je Europese rekeningen bevriest dan moet onroerend goed zoals huizen en jachten daar ook onder vallen. " Volgens de Europarlementariër wordt de sanctie hiermee veel effectiever.

Het is bekend dat veel, al dan niet verdreven, dictators uit Afrika en andere delen van de wereld huizen in Parijs hebben en dat hen geen haarbreed in de weg wordt gelegd. Schaake vindt dat een totaal verkeerd signaal. "Europa veroordeelt mensenrechtenschendingen in landen als Tunesië, Egypte of Haïti, maar vervolgens kunnen dictators ongestoord een luxe leven in Europa leiden. Dat moet niet langer kunnen."

Schaake vindt dat Europa moet afspreken dat verdreven dictators hun pensioen niet op Europees grondgebied mogen doorbrengen.