Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwegein, 11 februari 2011

The Wall wint MDG Architectuurprijs 2010/2011

Op 9 februari is tijdens de Bouwbeurs in de Jaarbeurs de winnaar van de MDG Architectuurprijs 2010/2011 bekend gemaakt. Deze prijs ging naar 'the Wall' langs de A 2 bij Utrecht. Een eervolle vermelding was er voor poppodium 'De Vorstin' in Hilversum.

'Een accelerator voor de Nederlandse Architectuur en de metalen gevelbouwbranche', zo beschreef juryvoorzitter Paul Bontenbal het project The Wall, het Ferrari rode bedrijfsverzamelgebouw van 800 meter lang en 60 meter breed bij Utrecht langs de A2. Het gebouw is ontworpen vanuit de beweging van de langsrijdende auto. De metalen panelen fungeren als schubben en bij langsrijden is het een vloeiend geheel.

Fons Verheijen (VVKH) architect van The Wall is trots op winst MDG architectuurprijs. Het is een erkenning van het lef dat hij samen met metaalbouwer (Van Wijnen en VPT) en investeerder (Lips Capital Group) heeft genomen om het gewaagde ontwerp uit te voeren.

Lof van de jury was er voor poppodium 'de Vorstin'. Ontwerper en maker zijn er in geslaagd met een beperkt budget en standaard materialen een onverwacht gevelbeeld te creëren. Architect van 'De Vorstin' is de Architecten Cie, uitvoerder is Erdo bv en opdrachtgever de gemeente Hilversum.

Paul Bontenbal benadrukte dat de jury erg onder de indruk is van de presentaties door de genomineerden van de projecten. Dat waren naast de twee genoemde projecten ook Le Carrefour, ook wel het Achmea hoofdkantoor in Leiden. Zowel bij de verdediging voor de jury als bij de openbare presentatie tijdens de Bouwbeurs kwam de liefde voor het vak en vakmanschap zeer nadrukkelijk naar voren en leverden een leuk en leerzaam geheel op.

De prijs
De architectuurprijs van de MDG, vereniging toeleveranciers metalen dak- en gevelmaterialen, heeft als doel het bevorderen van de kwaliteit, zowel technisch als esthetisch, bij het realiseren van gebouwen waarbij dak en/of gevel voornamelijk uit metalen elementen bestaat. Namens de jury sprak voorzitter Paul Bontenbal zijn waardering uit voor het initiatief van de vereniging MDG, hetgeen volgens hem getuigt van een bijzondere dosis lef.

Jury
De jury van de MDG Architectuurprijs bestond uit de heer P. Bontenbal (voorzitter), de heer M. Pauw, (Bouwen met Staal, hoofdredacteur blad Bouwen met Staal), de heer O. Kettlitz, (Kettlitz Gevel- en Dakadvies B.V), de heer C. Nieuwenhuizen, (Bijlbouw), de heer M. Leemhuis, (Kandans Vastgoed), de heer R. J. Steegman, (Nestinox, bestuurslid MDG). Daarmee is een doorsnede van de betrokkenen bij een bouwproject in de jury vertegenwoordigd. Dat was ook terug te vinden in de criteria die varieerden van innovatie, gebruik van de Kwaliteitsrichtlijn Metalen Daken en Gevels tot verhuurbaarheid en flexibiliteit in gebruik.

Over MDG
MDG (Vereniging Toeleveranciers Metalen Dak- en Gevelmaterialen)heeft als doel het bevorderen van de kwaliteit, zowel technisch als esthetisch, bij het realiseren van gebouwen waarbij dak en/of gevel voornamelijk uit metalen elementen bestaat. MDG vertegenwoordigt een ruime meerderheid van de bedrijven uit de dak- en gevelbranche in Nederland en België. Binnen de vereniging is de markt vertegenwoordigd in drie zogenaamde 'bloedgroepen':
- Leveranciers/producenten van dak- en gevelproducten;
- Leveranciers/producenten van isolatiematerialen;
- Leveranciers/producenten van bevestigingsmaterialen. Naast het bestuur kent de vereniging een Technische en een PR-commissie, die een adviserende en informerende rol hebben. Om haar doelstellingen te bereiken werkt MDG nauw samen met andere organisaties in de branche.