Landstede

Levendig onderwijsdebat in Theater van de Sport

Ruim 200 leerlingen, docenten, onderwijsbestuurders, ondernemers, politici en overige geĂŻnteresseerden, volgden vanmiddag het onderwijsdebat met Alexander Pechtold. Het Theater van de Sport bij Landstede was het eerste station van zijn campagnetour door Nederland, die vanavond eindigt bij een studentenvereniging in Groningen.

IFRAME: http://www.youtube.com/embed/me_q4FiEQrs?rel=0

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen organiseerde Landstede het onderwijsdebat in het gloednieuwe Theater van de Sport. Landstedestudenten,-medewerkers, onderwijsbestuurders en ondernemers uit de regio, gemeente en Provinciale Statenleden debatteerden met partijleider Alexander Pechtold, Tweede Kamerlid Kees Verhoeven, lijsttrekker Provinciale Staten Aart Karssen en Zwols gemeenteraadslid Hans de Vries, allen van D66. Het thema: Onderwijs en de aansluiting met het bedrijfsleven.

Brede discussie
Terwijl Pechtolds regionale D66 aanhang was gemobiliseerd, maakten politici van andere partijen, leerlingen uit het voortgezet onderwijs en mbo-ers, van de gelegenheid gebruik om op de prikkelende stellingen te reageren. Debatleider Job Boot daagde alle partijen uit tot discussie.

De onderwerpen varieerden van de roep vanuit het bedrijfsleven om meer studenten in stages, tot de wens om nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs te stimuleren. Christenunie raadslid John van Boven pleite voor een cultuurverandering in het onderwijs en Landstede docente Inge van den Oever wees op het schrijnende tekort aan verpleegkundig personeel in de zorginstellingen.

Na een ietwat lange introductie kwam het debat goed op gang, zodanig zelfs dat er uiteindelijk te weinig tijd was om iedereen die dat wilde nog aan het woord te laten, voordat Pechtold zijn campagnetour vervolgde.

Winnaar
De 18-jarige VWO-6 leerling Bene Colenbrander uit Zwolle won het debat, onder andere vanwege zijn duidelijke stellingname en heldere presentatie van feiten.

De jury bestond uit Henri van Werven, directeur Communicatie, Marketing & Strategie bij Landstede, Sharon de Goede, ambassadeur Landstede MBO en Lieke Poirot, leerling havo 5 Carolus Clusius College en lid van de Jongerenraad Overijssel.