Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 19 januari 2011

Kracht Nederlandse dans thema tweede Ine Rietstap lezing

Ann van den Broek (WArd/waRD), Stephen Shropshire en Paul Selwyn Norton geven tijdens de tweede Ine Rietstap lezing hun visie op de kracht van de Nederlandse dans. Vanuit hun verschillende posities in de danssector laten zij hun licht schijnen op de toekomst van de discipline, mede in het licht van de aanstaande ingrepen in de sector. Met de Ine Rietstap lezing stimuleert initiatiefnemer Theater Instituut Nederland het debat in, en de reflectie op de danswereld in ons land. De lezing vindt plaats tijdens het Cadance festival, op zaterdag 12 februari 2011, om 17.00 uur in het vernieuwde Korzo theater in Den Haag.

Aansluitend op de lezing is het publiek in de gelegenheid om met de drie sprekers van gedachten te wisselen onder leiding van Ingrid van Frankenhuyzen.

Ine Rietstap lezing Ine Rietstap, jarenlang toonaangevend dansrecensent, werd ter ere van haar tachtigste verjaardag in 2009 en vanwege haar belangwekkende bijdrage aan de dans, geëerd met deze jaarlijks terugkerende lezing. In 2010 werd de lezing voor het eerste gehouden door Ted Brandsen, artistiek leider van het Nationale Ballet. De Ine Rietstap lezing is een samenwerking van Theater Instituut Nederland met Cadance festival, Korzo producties, Holland Dance en vaktijdschrift TM.

Ann van den Broek danste na haar opleiding aan de Rotterdamse Dansacademie bij onder andere de Elisa Monte Company, Dansgroep Krisztina de Châtel , Galili Dance en Charleroi/Danses. In 2000 besloot zij zich volledig toe te leggen op het ontwikkelen van haar eigen choreografisch werk. Onder de paraplu van haar eigen groep vzw WArd/waRD, Korzo producties en Danswerkplaats Amsterdam maakte zij een verschillende choreografieën. Meerdere daarvan, zoals Co(te)lette (2007), I SOLO MENT (2008) en We Solo Men (2009) werden goed ontvangen door het publiek, geprezen door de Nederlandse en internationale pers, en bekroond met diverse prijzen.

Stephen Shropshire startte zijn dansopleiding aan de Juilliard School in New York. Van 1999 tot 2005 werkte Shropshire als danser bij NND/Galili Dance. Bij dat gezelschap maakte hij onder andere 'Ink', 'Figurine' en 'Trout'. Met 'The Piper's Progress' won Shropshire in 2003 zowel de jury- als de publieksprijs tijdens het Luxemburgse Internationale Choreografen Concours Tendances. Sindsdien is hij een veelgevraagd choreograaf voor onder andere Scapino Ballet Rotterdam, Station Zuid, Iceland Dance Company, Norrdans, Holland Dance Festival en National Dance Company of Wales. Sinds 1997 is hij artistiek leider van Noord Nederlandse Dans.

Paul Selwyn Norton, autodidact, danste by Beppie Blankert, Amanda Miller/Pretty Ugly en William Forsythe's Ballet Frankfurt. Hij werkte jaren onder de vleugels van Korzo producties en richtte in 2003 productiebedrijf no apology op. Tegelijkertijd maakte hij stukken in het buitenland bij onder andere Batsheva, Ballet Frankfurt, Chunky Move en Stalker Theatre. Zijn vaste samenwerkingspartner in Nederland is de Duda Paiva Company. Na meer dan 20 jaar in ons land emigreert Paul Selwyn Norton binnenkort naar Australië. Daar zal hij een doctoraal studie dans beginnen en zijn artistiek weg verder vervolgen.

Ingrid van Frankenhuyzen werkte tot voor kort als journalist podiumkunsten en literatuur bij o.a. NRC Handelsblad. Ze heeft een eigen bureau voor presentatie- en mediatrainingen: Communisenso.

Datum zaterdag 12 februari, 17.00 ­ 19.00 uur


Plaats Korzo theater, Prinsestraat 42, 2513 CE Den Haag

Aanmelden demelhza@korzo.nl of 070-3637540

Toegang gratis

-------------einde persbericht-------------