Ingezonden persbericht


PERSBERICHT- Driebergen, 21 januari 2011

Cruciale rol voor kerken in schuldhulpverlening
12 februari: Symposium 'Schuldhulp, samen lukt 't!

Op zaterdag 12 februari organiseert de Evangelische Alliantie (EA) in Veenendaal een symposium met het thema: 'Schuldhulp, samen lukt 't!' Het symposium is bedoeld om predikanten, oudsten, diakenen en diaconale vrijwilligers bewust te maken van de mogelijkheden op het gebied van schuldhulp en lokale samenwerking. Kerken kunnen een cruciale rol spelen in het bereiken van mensen met financiële problemen en het ondersteunen van professionele instanties bij de begeleiding van mensen met schulden.

CU-parlementariër Cynthia Ortega opent het symposium. EA-coördinator Jaap Ketelaar bespreekt in een van de hoofdlezingen de resultaten van een praktijkonderzoek naar succesfactoren van lokale kerkelijke samenwerking. Diverse steden met succesvolle diaconale netwerken (zoals Lelystad, Nijverdal en Delft) zullen zichzelf kort presenteren. Cabaretgezelschap Additude zorgt voor een vrolijke noot. Tijdens de seminarrondes zijn er vijftien praktijkdeskundigen die met de bezoekers in gesprek gaan over uitdagingen en problemen die zij tegen kunnen komen. Thema's zijn onder meer 'Persoonlijkheidsfactoren bij schuldhulpbegeleiding', 'Praktijkaspecten van schuldhulp', 'Omgaan met slachtoffergedrag', 'Kerkelijk onderwijs over geld en goed' en 'Schuldhulp in migrantengemeenschappen'.

Het symposium maakt deel uit van het project 'Schuldhulpmaatje'. Doel van het project is om mensen in nood beter te bereiken en samenwerking tussen kerkelijke vrijwilligers en professionals te bevorderen. Het project richt zich onder meer op het opleiden van (kerkelijke) vrijwilligers in 25 plaatsen tot 'schuldhulpmaatje'. De EA verzorgt informatieavonden in plaatsen waar kerken lokaal willen samenwerken op het gebied van schuldhulpverlening. Inmiddels is al in tien plaatsen een Schuldhulpmaatje-traject opgestart. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken. De EA is, samen met Kerk in Actie, LKDB, PCOB en SKIN partner in dit project.

De kosten bedragen E 20,- p.p. (incl. lunch). Locatie: Ichthuscollege, Veenendaal. Meer info over het programma en aanmelding: www.ea.nl en www.schuldhulpmaatje.nl