Politie Groningen

Zaterdag 12 februari 2011

Provincie Groningen, 12-02-2011

Tractorbestuurder licht gewond bij ongeval

UITHUIZEN Een 35-jarige tractorbestuurder uit Usquert is vrijdagochtend licht gewond geraakt. De man verloor in een bocht van de Verlengde Dingeweg in Uithuizen de macht over het stuur, waardoor de tractor om was geslagen. De bestuurder liep verwondingen op aan zijn hoofd en hand. Hij is ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Vermoedelijk is de bocht met te hoge snelheid genomen. De tractor is afgesleept. De politie maakt een registratie van het ongeval.

25 bekeuringen bij verkeerscontrole

WINSCHOTEN E.O. De politie heeft vrijdagmiddag en avond bij een verkeerscontrole in Winschoten en omgeving 25 bekeuringen uitgeschreven: geen gordel (14x), snelheidsovertreding (7x), niet handsfree bellen (1x), geen rijbewijs (1x), helm onjuist bevestigd (1x), rijden onder invloed (1x).

Drie gewonden bij verkeersongeval

SCHARMER Bij een verkeersongeval op de A7 bij Scharmer zijn vrijdagavond drie personen gewond geraakt. Een 25-jarige automobiliste uit Hoogezand keek tijdens het rijden even op haar mobieltje. In een moment van onoplettendheid ging zij van de linker naar de rechter rijstrook en tikte daar een andere auto aan. Hierdoor werd de auto van de Hoogezandster gelanceerd over de sloot. De bestuurster is met pijn aan hoofd en pols overgebracht naar het ziekenhuis. In de andere auto zat een echtpaar uit Wildervank (50-jarige man en 44-jarige vrouw). Deze auto belandde op de kop in de sloot. De inzittenden konden de auto zelfstandig uitkomen en zijn met vermoedelijk enkele kneuzingen overgebracht naar het ziekenhuis. De politie maakt een rapportage van het ongeval.

Inbraak apotheek

GRONINGEN Bij een apotheek aan de Emingaheerd in Groningen is in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 2.00 uur ingebroken. Onbekenden hebben een ruit vernield om binnen te komen en hebben enkele verzorgingsproducten buit gemaakt. Getuigen hebben een persoon in donkere kleding met witte sportschoenen en een witte muts zien weglopen. De politie stelt een onderzoek in.

Aanhouding na mishandeling

APPINGEDAM De politie heeft vrijdagavond een 14-jarige jongen uit Delfzijl aangehouden op verdenking van mishandeling. Het slachtoffer, een 14-jarige jongen uit Loppersum, liep vrijdagavond door de Dijkstraat in Appingedam, toen hij werd aangesproken door een groepje jeugd van zon tien personen. Toen hij hier niet op reageerde werd hij in zijn rug geduwd. Hij wilde weglopen, maar werd nog meerdere keren geslagen en geschopt. Op basis van getuigenverklaringen kon de politie de verdachte aanhouden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Man met openstaande boetes aangehouden

STADSKANAAL Een 58-jarige man uit Musselkanaal is vrijdagavond door de politie aangehouden. De man had nog ruim 1000 euro aan boetes openstaan. Toen hij niet thuis werd aangetroffen, is hij van zijn werk opgehaald. Hij is ingesloten. Bij zijn fouillering werd ook nog een hoeveelheid softdrugs aangetroffen. De drugs is in beslag genomen.

Snorfietser gewond bij aanrijding

DELFZIJL Een 17-jarige snorfietser uit Meedhuizen is vrijdagmiddag gewond geraakt. De jongen reed over de Sikkel in Delfzijl. Uit tegenovergestelde richting kwamen twee fietsers. Een 12-jarige fietser uit Delfzijl lette niet goed op en had de snorfietser niet gezien. De jongen gaf de snorfietser te weinig ruimte, waardoor de snorfietser viel. Hij is met letsel aan zijn arm overgebracht naar het ziekenhuis.

Automobilist aangehouden na bedreiging

GRONINGEN De politie heeft vrijdagmiddag op de Turfsingel in Groningen een 55-jarige automobilist uit Assen aangehouden. Agenten werden aangesproken door een 23-jarige automobilist uit Groningen. Die vertelde dat hij was afgesneden door de andere automobilist. Toen hij daar claxonerend op reageerde, blokkeerde de Assenaar de weg en riep schreeuwend op de Stadjer af. Hij uitte woordelijke beledigingen en bedreigingen en spuugde richting de Stadjer. De gealarmeerde politie heeft de Assenaar aangehouden. De politie maakt proces-verbaal op.

Alcohol in het verkeer

PROVINCIE GRONINGEN De politie heeft vrijdag diverse mensen aangehouden voor rijden onder invloed. Op verschillende locaties in de stad Groningen is een geplande alcoholcontrole uitgevoerd. Hierbij zijn 567 automobilisten en 11 bromfietsers gecontroleerd. Hiervan waren 8 automobilisten en 2 bromfietsers onder invloed. Verspreid over de provincie zijn zes rijbewijzen ingevorderd. Een aantal situaties waarin onder invloed is gereden:

Groningen, Bedumerweg: Een 22-jarige beginnend bestuurder uit Groningen bleek bij controle onder invloed van 1,2 promille alcohol. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Een 36-jarige automobilist uit Groningen bleek op dezelfde locatie onder invloed van 1,25 promille alcohol. Hij kreeg een rijverbod en een proces-verbaal.

Groningen, Concourslaan: Een 39-jarige bromfietser viel op door zijn hoge snelheid. Bij controle bleek hij geen rijbewijs te hebben, was de bromfiets niet verzekerd en was de man onder invloed van 1,9 promille alcohol. De bromfiets is in beslag genomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen, Nieuwe Ebbingestraat: Een 20-jarige scooterbestuurder uit Groningen bleek bij controle onder invloed van 0,7 promille alcohol. De beginnend bestuurder kreeg een rijverbod en een proces-verbaal uitgereikt.

Groningen, Oude Kijk in t Jatstraat: Een 42-jarige automobiliste uit Groningen bleek onder invloed van bijna 1 promille alcohol. Na verhoor is ze met een rijverbod en een proces-verbaal naar huis gestuurd.

Groningen, Eikenlaan: Een 20-jarige snorfietsster uit Groningen bleek bij controle onder invloed van 0,8 promille alcohol. Ze is met een rijverbod en een proces-verbaal heengezonden.

Groningen, Gelkingestraat: Een 17-jarige snorfietser uit Groningen moest zijn bromfietsrijbewijs inleveren. Hij bleek bij controle onder invloed van ruim 1 promille alcohol.

Wildervank, 36e Laan: Een 23-jarige automobilist uit Wildervank raakte in een moment van onoplettendheid de stoeprand en sloeg na een stuurcorrectie over de kop. De auto belandde in een tuin. De man kwam met de schrik vrij en is lopend naar huis gegaan. De politie kon de bestuurder achterhalen en constateerde dat hij onder invloed van 1,55 promille alcohol verkeerde. Het rijbewijs van de beginnend bestuurder is ingevorderd.

Noordhorn, Rijksstraatweg: Een 42-jarige automobilist uit Groningen verkeerde onder invloed van 1,65 promille alcohol. Hij moest zijn rijbewijs inleveren.

Schildwolde, Hoofdweg: Een 28-jarige automobilist uit Hellum moest zijn rijbewijs inleveren. De man was betrokken bij een aanrijding, waarbij hij geen voorrang had gekregen van een 28-jarige automobiliste uit Hellum. De vrouw is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. De man bleek onder invloed van 1,5 promille alcohol, waarop zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Winschoten, Grintweg: Een 35-jarige bromfietser uit Winschoten moest zijn rijbewijs inleveren. De beginnend bestuurder bleek bij controle onder invloed van 1,2 promille alcohol.

Rij alcoholvrij

Alcohol en verkeer gaan niet samen. Uit onderzoek blijkt dat het risico op een ongeval na één glas alcohol al toeneemt met 25%. Na drie glazen alcohol is het ongevalrisico zelfs met 100% verhoogd. Landelijk is bij ongeveer 15% van alle verkeersongevallen drank in het spel. Wie alcohol drinkt in combinatie met drugs of medicijnen, heeft zelfs vier- tot vijfhonderd keer meer kans op ongelukken. Regiopolitie Groningen controleert dan ook streng op alcohol in het verkeer.