FNV Bouw

Werkgevers Mortel: werknemers moeten kwart salaris inleveren

FNV Bouw & Infra: graag een goede cao, met waardering voor medewerkers

Maximaal een kwart van je salaris inleveren als je in de mortel werkt. En minimaal 3,5 procent. Dat is het bod van de werkgevers bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao in de Mortel- en Morteltransportondernemingen. FNV Bouw & Infra vindt het onbespreekbaar dat de rekening voor de slechte economische situatie in de Mortel-sector eenzijdig bij de werknemers komt te liggen. Het standpunt van de bond: niet profiteren van, maar investeren in je mensen.

Het plan voor de salariskorting uit de koker van de werkgevers is gisteren ingebracht tijdens de derde onderhandelingsronde voor een nieuwe cao in de Mortel- en Morteltransportondernemingen. Tijdens de tweede onderhandelingsronde, op 12 januari, spraken werkgevers- en werknemerspartijen af dat de werkgevers met een praatstuk zouden komen om de onderhandelingen vlot te trekken. In dat stuk zouden de werkgevers hun ware bedoelingen en intenties voor de toekomst van de sector op papier hebben moeten zetten.

Overwerk
Kern van de zaak is dat werkgevers beweren dat in hun bedrijven overwerk niet geldt voor het salaris. In de ogen van FNV Bouw & Infra is overwerk integraal onderdeel van een basisinkomen en hoort derhalve gewoon te worden uitbetaald.

FNV Bouw & Infra is zwaar teleurgesteld over de inzet van de werkgevers bij de onderhandelingen. Cao-onderhandelaar voor de Mortel Hans Crombeen: "Ik voelde mij gisteren net Bill Murray in Groundhog Day. Deze Amerikaanse collega van weerman Erwin Krol beleeft dezelfde dag telkens opnieuw. En daar wordt hij knap chagrijnig van. De werkgevers in de Mortel zijn net een repeteermachine: werknemers zijn ons niets waard, werknemers zijn ons niets waard, werknemers zijn ons niets waard. Ik zeg: ook in slechte economische omstandigheden is arbeid het waardevolste bezit in je bedrijf. Dat onderstreep je door serieus over arbeidsvoorwaarden in praten."

Late diensten
Voorafgaand aan de cao-onderhandelingen gaven werknemers in de Mortel in een enquête te kennen, dat zij er geen normaal privéleven op na kunnen houden als zij elke werkdag op een ander tijdstip moeten beginnen. FNV Bouw & Infra steunt deze wens en zet in op diensten die niet beginnen na half negen 's morgens. Als het aan de werkgevers ligt, kan een werkdag ook na de lunch beginnen. Dat is geen gezonde werkdag, vindt FNV Bouw & Infra. Andere belangrijke onderhandelingspunten van FNV Bouw & Infra zijn een bovengrens aan flexibilisering van arbeid, afspraken over werkgelegenheid en de introductie van een branchebreed urenspaarmodel, waarin werknemers en werkgevers samen sparen met tijd en geld.

Veilig werk
De mortelsector kwam eerder deze week in het nieuws met cijfers over onveilig werk. Volgens de Arbeidsinspectie is het niet goed gesteld met veilig werken in de beton. In drie van de vier bedrijven komen onveilige arbeidsomstandigheden voor. FNV Bouw en de Arbeidsinspectie voeren gesprekken over dit thema. Publicatiedatum: 11-02-2011