CDA


Sybrand van Haersma Buma: Lik op stuk bij eenvoudige criminaliteit

zaterdag 12 februari 2011

Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma heeft vandaag gepleit voor de snelle invoering van een nieuw stelsel van afdoening van veelvoorkomende eenvoudige criminaliteit. âDe bestraffing van veelvoorkomende criminaliteit kan en moet sneller en efficiënterâ aldus de CDA Fractievoorzitter. âAls je de spiegel van een auto vernielt duurt het vaak een half jaar voor je op de zitting bij de politierechter komt om een taakstraf te krijgen. En je hebt grote kans dat de straf door de lange vertraging ook nog lager wordt. Vaak zegt een rechter dan, ach, het is al zo lang geleden.â Van Haersma Buma wil naar een systeem waarbij er veel meer sprake is van Lik op stuk en genoegdoening voor het slachtoffer. Dus, de agent constateert de overtreding, neemt de verdachte mee naar het bureau, schrijft een eenvoudig proces verbaal en een deur verder zit de officier die een straf oplegtâ. Sinds 2008 is het voor het OM mogelijk zelf zaken met een straf af te doen, van Haersma Buma was zelf betrokken bij de totstandkoming van de wet.

Tot nog toe is deze wet altijd alleen gebruikt om verkeerszaken af te doen. Bijvoorbeeld voor het invorderen van een rijbewijs. âDaar zouden vernieling, graffiti, vandalisme, belediging, voetbalrellen, winkeldief (zonder geweld) ook eenvoudig bij kunnen komenâ zo pleit de CDAâer. Dit moet ook buiten normale kantooruren kunnen, de zogenaamde ânightcourtsâ.
De straffen die bij veelvoorkomende kleine criminaliteit worden opgelegd zijn een taakstraf, boete of bijvoorbeeld een schadevergoeding. Op termijn zou je wat van Haersma Buma betreft ook naar vrijheidsbeperkende maatregelen kunnen kijken.

Overigens blijft de mogelijkheid bestaan om in verzet te gaan als je het er niet mee eens bent. âMaar je moet er wel iets voor doen voor je de kostbare rechterlijke capaciteit kunt gebruiken. Je hebt recht op een zorgvuldig proces, maar de gang naar de rechter mag best wel een paar handelingen van je vragenâ aldus de CDA Fractievoorzitter.